Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Změna paradigmat ve vztahu k placenému obsahu

14. 7. 2014

Změna paradigmat ve vztahu k placenému obsahu

27 procent uživatelů médií v Německu je připraveno platit za bezreklamní online obsah. Ukazuje se, že podíl té části veřejnosti, která ochotná platit za digitální obsah na webu, se proti minulému roku zvýšil o třetinu.

V roce 2013 dávalo najevo připravenost platit za žurnalistický obsah na internetu bez reklamy jen 21 procent uživatelů médií. V roce 2014 se tedy podíl těch, kteří jsou ochotni za obsah platit zvýšil o význam počet 6 procent.

Tyto informace pocházejí z Deloitte Digital Democracy Survey 2014, který potvrdil, že „bezplatná mentalita“ je na internetu na ústupu. Zpráva poukazuje na to, že letošní výsledky Digital Democracy Studie ukazují na změnu paradigmatu při monetarizaci online obsahu. Uživatelé médií v Německu se ukazují významně otevřenější, pokud jde o placený obsah na internetu.

Zvláště mladí uživatelé médií vyjadřují svoji ochotu platit. 31 procent 14 až 24-letých je připraveno za dobrý a reklamy prostý obsah sáhnout do peněženky. Zde se ukazuje potenciál placeného obsahu.

Skepse ve vztahu k online reklamě

Výraznou převahu mají mezi digitálními příjmy z reklamy. Ochota akceptovat online reklamní formáty u uživatelů ale klesá. Nyní již jen 36 procent Němců je připraveno pro bezplatný obsah přijímat také online reklamu. To znamená úbytek o deset procent, tj. jednu pětinu ve srovnání s rokem 2013. Ochota akceptovat online reklamu klesá také s věkem dotazovaných. Mladí uživatelé jsou principiálně otevřenější, pokud jde o online reklamu.

Podobné problémy s akceptováním se objevují také ve vztahu k cílené reklamě a s ní spojenému užívání osobních dat. Tady vyjadřuje rostoucí podíl spotřebitelů významné zábrany. Stejně tak stoupá skepse vůči novým digitálním reklamním formátům.

Obchodní příležitost pro kvalitní obsah

Na tomto pozadí by mohl obchodní potenciál inteligentního placeného obsahu růst. Nová čísla dávají důvod k víře, že placený obsah se etabloval jako jeden z nosných sloupů monetarizace obsahu, uvádí v závěru zpráva Deloitte. Zejména pro kvalitně vysoce ceněný žurnalistický obsah bude ochota platit růst.

zdroj: www.die-zeitungen.de