Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Případ hospodářské soutěže Google – stěžovatelé obdrželi předběžné zamítnutí

26. 6. 2014

Případ hospodářské soutěže Google – stěžovatelé obdrželi předběžné zamítnutí

V souvislosti s případem hospodářské soutěže, který řeší EK ve vztahu k činnosti společnosti Google, Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž (DG Competition) zaslalo různým stěžovatelům, včetně vydavatelů tisku, dopis s „předběžným zamítnutím“ stížnosti založeným na základě procedury příslibu (článek 9). Tyto dopis byly koncipovány tak, aby v hlavních rysech nastínily důvody, proč EK uvěřila tomu, že konečná nabídka závazků Google nyní povede k vypořádání se s problémy, které vyvstaly v souvislosti s jeho konkurenčními aktivitami a proč EK nevěří, že další sporné otázky, vznesené stěžovateli, jsou opodstatněné.

Stěžovatelé mají nyní čtyři týdny k vypracování odpovědi na tyto dopisy. DG Competition pak odpovědi prozkoumá a vezme je v potaz ještě před tím, než Výbor komisařů přijme rozhodnutí po ukončení letní pauzy, jak nedávno oznámil místopředseda EK a komisař pro konkurenceschopnost Joaquin Almunia.

ENPA a EMMA společně s dalšími stěžovateli (španělskou AEDE a německými asociacemi BDZV a VDZ) jsou v aktivním kontaktu s mnoha různými úřady napříč různými stupni EK, aby podpořily zaměření pozornosti na obavy, které vydavatelé tisku mají. Asociace žádali o zamítnutí třetího souboru závazků (podaných Google) a raději namísto toho požádali o prohlášení o námitkách. Mnoho členů ENPA bylo také v kontaktu s příslušnými komisaři, což rovněž přispělo k posílení důležitosti tohoto případu. Dokonce i v případě, že by hlavní poselství bylo nyní doručeno do nejrůznějších stupňů EK, je velmi obtížné předpovědět, zda Barrosova II. komise na sebe přijme závazek rozhodnout ještě před koncem svého mandátu, nebo zda celý proces bude odložen a přenechán příští komisi.

Se svými členy budou asociace ve stálém kontaktu po celé léto formou komentářů k třetímu souboru příslibů Google. Komentáře budou připravovány právníky BDZV a VDZ.

zdroj: ENPA Headlines, červen 2014