Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Naléhavé obavy vyvolané laxním postojem EU ke sníženým sazbám DPH pro digitální média a novým ohrožením cen tisku

26. 6. 2014

Naléhavé obavy vyvolané laxním postojem EU ke sníženým sazbám DPH pro digitální média a novým ohrožením cen tisku

Evropská komise (Generální ředitelství pro daně a celní unii) potvrdila, že během jednání Výboru komisařů EK nebude podán žádný návrh týkající se snížených sazeb DPH. Nicméně současný komisař pro daně a celní unii  Algirdas Šemeta plánuje předložit návrh ještě do podzimu, avšak nikoliv ještě v podobě dokumentu pro hodnocení plného dopadu opatření Komisí (Impact Assessment), ale spíše jen v podobě předběžného návrhu nebo pracovního dokumentu.

Tato informace byla potvrzena během jednání s Manfredem Bergmannem, ředitelem pro nepřímé daně a správu daní EK, dne 19. 6. 2014. Jednání se společně zúčastnily asociace ENPA, EMMA a EPC a některé národní asociace, včetně BDZV. V průběhu setkání tiskové asociace vyjádřily vážné znepokojení v souvislosti s nedávnou zprávou vydanou EK jmenovanou Expertní skupinou pro zdanění digitální ekonomiky, která navrhuje, že by měla být uvalena standardní sazba DPH na všechny tiskové tituly (tištěné i digitální).

M. Bergmann zdůraznil, že uplatňování snížené sazby DPH pro tištěné tiskové produkty může být považováno za daňovou výjimku dotovanou daňovými poplatníky, a proto představuje náklady placené z kapes občanů. Uvedl, že EK nemá dost ekonomických důkazů k prokázání, že snížené sazby DPH mají pozitivní dopad na spotřebu tisku a vznesl dotaz, zda vydavatelé výhody, který jim přináší v současnosti platné snížené sazby DPH na tisk, přenášejí dále ve prospěch spotřebitelů. Sdružení vydavatelů výrazně kritizovalo tento přístup, který nebere v úvahu rozsáhlé informace a podklady, které v průběhu několika posledních let vydavatelský sektor poskytl.

Počátkem tohoto měsíce poslaly ENPA a EMMA společný dopis presidentu EK Barrosovi (s kopií zaslanou viceprezidentovi Kroesovi /digitální agenda/ a komisaři pro daně Šemetovi), aby vyjádřily svoje zklamání ohledně laxního postoje k sazbám DPH na digitální média a jako reakci na novou hrozbu pro stávající DPH na tištěná média. Minulý týden také proběhlo setkání s Henningem Klausem z Barrosova kabinetu a kontaktovali jsme rovněž další klíčové kabinety, abychom je upozornili na nutnost zabránit tomu, aby se negativní návrhy vypracované Expertní skupinou objevily v jakémkoliv příštím dokumentu EK týkajícím se DPH.

Odkaz na tiskové prohlášení ENPA a EMMA k Expertní skupině pro zdanění digitální ekonomiky je ZDE. 

zdroj: ENPA Headlines, červen 2014