Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pilotní test Media Monitoring Monitor 2014 byl představen v devíti zemích

26. 6. 2014

Pilotní test Media Monitoring Monitor 2014 byl představen v devíti zemích

Asociace evropských vydavatelů novin ENPA spolu s Evropskou asociací časopiseckých médií EMMA vypracovaly souborné stanovisko kriticky hodnotící projekt Evropské komise nazvaný „Media Pluralismus Monitor“ (Sledování pluralismu v médiích - MPM), který má být nástrojem pro posuzování možných rizik hrozících mediálnímu pluralismu na území členských států EU. Tento prostředek, který se zaměřuje na identifikaci hrozeb pro mediální pluralismus, je postaven na souboru ukazatelů pokrývajících právní, ekonomickou a sociálně kulturní oblast. Projekt MPM byl vypracován na žádost Evropské komise na Lovaňské univerzitě již v roce 2009 a je nyní prezentován v podobě pilotního testu v devíti zemích EU. ENPA je na státní úrovni v  kontaktu individuálně s každou asociací, kde je tento projekt testován (Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Řecko, Itálie, Maďarsko a Velká Británie).

V dubnu se ENPA zúčastnila informativní schůzky k novému prostředku v Centre for Media Pluralism and Media Freedom (Centrum pro pluralismus v médiích a pro nezávislost médií – CMPF) na Evropském univerzitním institutu ve Florencii (European University Institute). Evropská komise (DG Connect - Generální ředitelství pro komunikační sítě, obsah a technologie) přiznala CMPF grant k zavedení tohoto monitorovacího prostředku. Ještě před spuštěním v současnosti běžícího pilotního testu bylo CMPF požádáno Evropskou komisí o zeštíhlení počtu předchozích 166 ukazatelů používaných v MPM, a tak jsou v současné době používány pouze 34 indikátory.

V našem kritickém listu zdůraznila ENPA nemožnost poměřování tak mnohotvárného pojmu, jako je pluralismus v médiích, navíc s použitím takového nástroje pro hodnocení. Rovněž k aktualizovaným ukazatelům jsme přidali určitou kritiku. CMPF využije tohoto období zkoušek k finalizaci nástroje a závěrečné výsledky předá Evropské komisi v září. Konečné výsledky tohoto procesu budou využiti Evropskou komisí jako podklad pro nové jednání o pluralismu v médiích a o potenciálních akcích, který by v této oblasti měly být podniknuty do budoucna.

Více informací k tomuto problému je možno získat ZDE.

zdroj: ENPA Headlines, červen 2014