Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Washington Post a New York Times spolupracují s Mozillou na zlepšení kultury online komentářů

24. 6. 2014

Washington Post a New York Times spolupracují s Mozillou na zlepšení kultury online komentářů

The Washington Post a New York Times spolupracují se softwarovým designérem Mozilla na projektu systému, který napomůže vylepšení kultury online příspěvků. Projekt je určen také k tomu, aby se čtenářům usnadnilo vkládání poznámek do příspěvkové sekce na zpravodajských webech a usnadnila se jim vzájemná komunikace, jakož i komunikace s novináři.

Cílem systému - který zatím ještě nemá jméno - je vytvořit sadu nástrojů, které umožní zvýraznit příslušné komentáře pomocí software pro rozpoznávání slov. Navíc by tento systém měl kategorizovat a řadit přispěvatele podle jejich předchozích příspěvků. Zvýrazňovací systém by měl udržovat komentáře na konstruktivní úrovni a měl by umožnit, aby novináři reagovali přímo na vyjádření čtenáře.  Přestože tento systém nemůže eliminovat „trolling“, měl by přispět ke snížení motivace uživatelů, kteří bývají největšími křiklouny v diskusních sekcích.

Fiona Martinová, která se na University of Sydney, Austrálie, zabývá výzkumem komentářů k online zpravodajstvím, spolupráci Mozilly nadšeně uvítala. „Vytvoření tohoto otevřeného software, sdíleného komentování a nástroje pro sociální sítě, který může být propojen s již existujícími systémy řízení, by byl velký příspěvek k tomu, jak pomoci uživatelům a menším vydavatelstvím ve zvládání jejich vzájemné komunikace,“ uvedla Dr. Martinová

Projekt poběží po dva roky a má být financován z grantu od John S. and James L. Knight Foundation ve výši 3,89 miliónů USD. The Washington Post a The New York Times začlení nástroje, vyvinuté v rámci tohoto projektu, do svých webových stránek a postoupí je dalším vydavatelům a bloggerům, aby si také oni mohli vytvořit svoje vlastní webové stránky, podobné publikačním platformám, jako např. WordPress. Projekt, který má již desítky členů, vede ředitel iniciativy zabývající se vývojem nástrojů pro digitální zpravodajství Knight-Mozilla OpenNews, Dan Sinker.

"Přechod ke standardizaci příspěvků a dalšího uživatelsky generovaného obsahu by byl pro funkčnost velice užitečný." Řekla Dr. Martinová. "Můj výzkum ukázal, že většina hlavních titulů periodik zvolila svůj vlastní osobitý přístup, aby umožnila komentáře ze strany uživatelů a interakci s nimi, a to může zmást a frustrovat ty uživatele, kteří hledají ty funkce, jež jsou k dispozici na jedné webové stránce, ale nemohou je zase najít na stránkách jiných,“ uvedla.

Ale Dr. Martinová si také myslí, že existují potenciální nevýhody u nástrojů, jež mají identifikovat „superuživatele“, pokud systém není implementován tak, aby byl pro publikum transparentní. „Jako velmi lákavé vidím to, že systém bude napomáhat k automatické identifikaci „superuživatelů“. Problém je však v tom, že nástroj pro automatické stanovení žebříčku kvality a pro ověřování systému komentářů vytváří zároveň i třídní systém. Znevýhodňuje jednorázové a příležitostné uživatele. Pokud pravidla stanovená vydavatelem k poskytnutí většího zviditelnění uživatelů nejsou transparentní, pak tato pravidla vyvolají pouze hněv a potenciálně přispějí také ke vzniku nezájmu,“ uvedla.

Zpráva uveřejněná World Editors Forum v roce 2013 s názvem "Online Comment Moderation: Emerging Best Practises" (Moderování online komentářů: nově se objevující nejlepší způsoby) rozpoznává dva současné typy moderování a identifikuje je jako prepublikační a postpublikační procesy. Typicky angažují tým moderátorů, kteří buď autorizují každý komentář individuálně, nebo vyhodnocují příspěvky, které byly označeny jinými uživateli. Tyto postupy se mohou používat také v kombinaci. To zajistí, že komentáře čtenářů přispějí ke kvalitě zprávy. Nicméně toto je velmi časově náročné a redakce nemusejí mít dost vlastních zdrojů, aby takový postup v tomto případě naplnily, a což je problematické, také zde nemusí existovat vůbec žádné moderování.

Existuje zde také možnost specifického uživatele blokovat, pokud poruší pravidla pro uveřejňování příspěvků. Toto lze provést s pomocí uživatelských účtů, nebo v případě uživatelů s více registrovanými účty, pak cestou jejich IP adresy. Moderátoři mohou zakázat, nebo detailně monitorovat činnost označených uživatelů, nebo skrýt jejich příspěvek a zneviditelnit komentář před každým, kromě uživatele - přestupníka.

Zpráva obsahuje také návrhy, které by mohly být použity při moderování sekce s příspěvky:

  1. Neposílejte text, který je pohoršlivý nebo urážlivý. Pod tímto se obzvláště rozumí příspěvky obsahující rasismus, homofobii a sexismus, stejně jako projevy nenávisti.
  2. Neposílejte text, který je nezákonný: zde se nejvíce jedná o pomluvy, nactiutrhání a pornografii.
  3. Neposílejte irelevantní a s tématem nesouvisející text.
  4. Nepoužívejte hrubé výrazy.
  5. Neposílejte text, který je špatně napsaný, je napsán pouze velkými písmeny, zkratkami nebo tak hrubě pravopisně špatně, že je nečitelný.
  6. Nepište příliš dlouhé komentáře.

 

Zdroj: www.wan-ifra.org