Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | IVW zveřejnila Analýzu distribuce denního tisku 2014 (VA 2014)

24. 6. 2014

IVW zveřejnila Analýzu distribuce denního tisku 2014 (VA 2014)

Byla publikována VA 2014 a IVW (Die Informationsgesellschaft zur Feststellung der Verbreitung von Werbeträgern e. V.) tak předkládá nové vydání své analýzy distribuce denního tisku. Poprvé jsou také registrovány prodeje elektronických novin.

Průzkumu pro VA 2014 se zúčastnilo více než 300 novinových titulů s více než 1 000 obsazených inzertních formátů. To znamená, že se jednalo, až na malé výjimky, o všechny novinové tituly, které podléhají kontrole nákladu ze strany IVW. Tato publikace poskytuje pro každé jednotlivé město v Německu informaci o aktuálním rozložení sil na místním novinovém trhu spolu s  podílem jednotlivých místních, regionálních a celostátních titulů na trhu. K tomuto účelu také IVW u vydavatelů novin ve dvouletých intervalech zjišťuje, vedle informací týkajících se čtvrtletních nákladů německých deníků, také to, jak je jejich prodaný náklad geograficky rozšířen po Německu. Současné vydání VA 2014 zahrnuje údaje k prodaným nákladům novin až do úrovně obcí, tj. pro více než 11 200 obcí mimo krajskou správu a pro 295 krajů.

Důležitý nástroj pro mediální plánování

Analýza distribuce denního tisku od IVW je již po desítky let standardní publikací obsahující objektivní a vyčerpávající údaje ke struktuře novinových titulů v Německu, a proto je důležitá pro mediální plánování jak inzerentů, tak agentur. Data, uvedená v publikaci, vyhodnocují prodaný náklad denního tisku v Německu až do úrovně obcí a přitom také porovnávají počet obyvatel a počet domácností v jednotlivých místech.

IVW poprvé registruje prodeje elektronických novin

V tomto roce jsou poprvé do průzkumu zahrnuty údaje týkající se prodeje elektronické podoby německých deníků (epaper). Tato data jsou uváděna podobně, jak IVW uvádí audit nákladů; tj. nejprve jsou uvedeny všechny prodeje (tištěných i elektronických periodik) v jedné celkové sumě.  Další kolonka pak doplní tyto údaje o „z toho epaper“. Údaje týkající se domácností jsou diferencovány podle jejich celkového počtu, podle počtu německých domácností, jakož i podle věkových skupin hlav německých domácností. Informace týkající se obyvatel zahrnují jejich celkový počet a počet německých obyvatel; poslední údaj se dále dělí na věkové skupiny (14+, 14-29, 30-49, 50+).

Zdroj: www.die-zeitungen.de