Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Studie ukazuje, že televize ztrácí vliv, z čehož těží deníky

24. 6. 2014

Studie ukazuje, že televize ztrácí vliv, z čehož těží deníky

Význam deníků pro vytváření mínění jejich čtenářů dále roste. Jak ukázala 12. června 2014 zveřejněná studie Bavorské zemské centrály pro nová média (BLM), získaly deníky v roce 2013 ve srovnání s předchozím rokem dalšího 1,1 procenta proti televizi, jejíž relevance pro vytváření názorů se naopak o tento poměr snížila. Od roku 2011 poklesl podíl televize z tehdejších 40,3 procent na 36,9 procenta. Nárůst váhy při vytváření názorů obyvatel vykázal také rozhlas (+1,5 procenta), internet (+1,4 procenta) a časopisy (+0,4 procenta).

Mezi internetovými médii se na druhém místě umístily webové verze obsahu deníků a dosáhly výše 39,5 procenta mezi uživateli internetu.

Internetové portály jsou také nejčastěji používaným informačním zdrojem (46 procent). Na třetím místě za deníky se umístil Facebook s 38,3 procenta a časopisy s 37,4 procenta. Naopak televizní stanice se umístily až na sedmém místě s 25,4 procenta a rozhlasové stanice na devátém místě s 12,3 procenta.

Jak ukazují výsledky studie, televize na německém trhu názorů stále ztrácí, nejvíce pak veškerý obsah veřejnoprávní stanice ARD. Přesto je její postavení z televizních stanic stále nejvyšší a dosáhlo ve druhém pololetí 2013 podílu 22,4 procenta. Televize Bertelsmann dosáhla 12,8 procenta a na třetím místě se umístily stanice Axel Springer SE s 9,3 procenta.

Výzkum provedla BLM spolu s agenturou TNS Infratest za použití dat o dosahu televizních a rozhlasových stanic, čtenosti deníků a časopisů a sledování internetového obsahu. Výzkumu se zúčastnilo 3050 osob ve věkové skupině 14+.

zdroj: www.bdzv.de