Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vytvořena Aliance pro výzkum médií a inovace – nová iniciativa pro budoucnost zpravodajských médií

12. 6. 2014

Vytvořena Aliance pro výzkum médií a inovace – nová iniciativa pro budoucnost zpravodajských médií

Poslední den jednání 66. světového novinového kongresu zahájila WAN-IFRA činnost iniciativy Aliance pro mediální výzkum a inovace, což je globální partnerství mezi médii, universitami, výzkumníky, inovačními centry a poskytovateli rozvíjejících se technologií, které má spojit široké spektrum zainteresovaných osob, aby pracovali společně pro budoucí rozvoj zpravodajských médií.

Na kongresu bylo také vydáno prohlášení News and Newspaper Industry: Towards a New Leadership in Innovation obsahující principy a návrh akčního plánu. Dokument je k dispozici na webové stránce www.wan-ifra.org/node104703 a vyzývá ke kooperaci a partnerství, které by zajistilo, aby z inovací mohla benefitovat zpravodajská média z celého světa, nacházet, rozvíjet, analyzovat, sdílet a publikovat informace o těchto inovacích.

Iniciativa bude probíhat pod zaštítěním Media Innovation Hub WAN-IFRA, který podporuje dlouhodobý růst na trhu zpravodajských médií. V rámci iniciativy bude věnována pozornost budoucnosti právě vyvíjených zpravodajských médií z celého světa, na němž se podílí stovky různých společností, universit a podnikatelů.

Důvodem vzniku iniciativy je, že vznikajícím novinkám je věnována nekonzistentní pozornost a analytika. Proto mnoho dobrých nápadů zaniká jen proto, že se jim nedostane podpory. Jiné jsou naopak známější, než odpovídá jejich významu. Zkušenosti a příklady nejsou dostatečně široce nebo rychle šířeny. Po zvážení těchto výzev se bude globální aliance snažit věnovat čtyřem klíčovým oblastem:

- Sdílet informace o strategických vizích a o výzkumných a rozvojových programech, na kterých se pracuje, a jež mají potenciální význam pro zpravodajský mediální průmysl. Media Innovation Hub je katalyzátorem a kurátorem pro start-upy a rozvíjející se technologie či poskytovatele služeb, kteří mají růstový potenciál ve zpravodajském sektoru.

- Spojovat různé formy rozvojové činnosti s partnery a zdroji, aby mohly rozvinout svůj potenciál. Media Innovation Hub bude monitorovat a mapovat mezinárodní  technologie, spotřebitelské inovace, úspěšné případy a klíčové hráče. Bude udržovat mezinárodní vydavatelskou komunitu v aktuálním povědomí o posledních trendech a fungujících podnikatelských případech.  Bude fungovat jako mezinárodní akcelerátor technologického přenosu mezi výzkumnými centry, dodavateli a vydavateli.

- Zajišťovat silnější a efektivnější kooperaci mezi vydavateli zpravodajství a akademickým a výzkumným prostředím. Hub bude sdílet výsledky těchto iniciativ s širokým spektrem zpravodajského průmyslu, který je hladový po větších změnách. Hub poskytne zpravodajským společnostem a jejich technologickým partnerům služby pro přístup k mezinárodním nesoutěžním a multidisciplinárním výzkumům a inovačním programům iniciovaným privátními či veřejnými finančními partnery, zejména Horizont 2020 European R&D rámcový program.

- Cvičit mediální profesionály a zajišťovat multidisciplinární přístup zdokonalované v úzké spolupráci s akademickými centry napojenými na projekt.

Vincent Peyregne, CEO WAN-IFRA, označil dokument za pracovní a přivítal všechny budoucí komentáře a příspěvky k němu.

Členy řídícího výboru projektu jsou zástupci WAN-IFRA; EPFL, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Švýcarsko; iMinds - Vrije Universiteit Brusel, Belgie; PUCRS - Pontificia Universidade Catolica do Rio Grande Sul, Brazílie; NextMedia, an initiative of Finnmedia, Finsko; Media Innovation Studio in the School of Journalism and Media at UCLan in England, Velká Británie; Aalto University School of Business,Finsko; Médias Suisses, Švýcarsko; AFP - Agence France-Presse, Francie; a Grupo RBS, Brazílie.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA