Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Expertní skupina navrhuje standardní sazbu DPH pro tištěný i digitální tisk

12. 6. 2014

Expertní skupina navrhuje standardní sazbu DPH pro tištěný i digitální tisk

Zpráva vysoké skupiny pro daně v digitální ekonomice, která se vyslovuje pro zavedení standardní sazby DPH pro tištěný a digitální tisk EU uvádí:

„Jelikož v současném systému DPH jsou elektronicky dodávané služby zdaňovány standardní sazbou, zavedení jiných sazeb DPH pro některé elektronicky dodávané služby, jako jsou e-knihy a online novina a jejich fyzická verze, například papírové knihy a noviny, které jsou v současnosti posuzovány Evropskou komisí ... stejné zboží a služby mají být předmětem stejné sazby DPH. Nicméně, aby bylo zajištěna jednoduchost systému DPH a zajištěno, že daňové příjmy zajistí prostředky členským státům aby finacovaly veřejné služby, potom stejné produkty mají být zdaněny standardní sazbou, jak dosud stanoví legislativa DPH v EU, spíš než snížená sazba.“

EMMA a ENPA publikovaly tiskové prohlášení na svých stránkách a zaslaly dopis předsedovi Evropské komise José Manuelu Barrosovi, v němž vyjadřují hluboké obavy ze závěrů zprávy.

Na základě informací z některých direktoriátů Evropské komise se evropské vydavatelské asociace obávají, že generální ředitelství pro daně DG TAXUD může do léta vydat dlouho očekávanou zprávu o dopadu a studii o snížených sazbách DPH pro tisk a knihy obsahující uvedené závěry.

EMMA a ENPA jsou v kontaktu s politiky Evropské komise, kteří podporují požadavky tiskového průmyslu, s tím aby zjistili, co se děje v Evropské komisi pro přípravu odpovídající reakce. Jsou připravovány také setkání s Evropskou komisí.

V souvislosti s tím byl publikován požadavek na účast v nové expertní skupině pro DPH. Asociace budou zjišťovat, co může tato skupina dělat a zda mohou být vydavatelé zastoupeni v tomto fóru.

zdroj: zpravodaj EMMA EU Affairs