Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA vydává publikaci o ,lehké cenzuře´

11. 6. 2014

WAN-IFRA vydává publikaci o ,lehké cenzuře´

Dnes pokračuje třetím dnem v Turínu 66. světový novinový kongres. Jeho účastníci se mohli jako první seznámit s novou studií WAN-IFRA nazvanou Soft Censorship, Hard Impact.

Nová globální zpráva o lehké cenzuře varuje před rostoucím ohrožením nezávislých médií způsobeným využíváním finančních nástrojů a regulační moci s cílem ovlivňovat zpravodajství a média.

Na vytvoření publikace se podílela WAN-IFRA a CIMA – Mezinárodní centrum pro pomoc médiím. Obsah je výzvou vládám, aby plně respektovaly principy transparence a nediskriminačního přístupu v oblasti státní inzerce, pomoci a finanční podpory pro všechna média.

Generální tajemník WAN-IFRA Larry Kilman k tématu řekl: Lehká cenzura je méně nápadná než přímé útoky na svobodu tisku, jako jsou napadení novinářů, ale je stejně tak široce užívána. Lehká censura je široce pronikající, ale dosud není dobře rozpoznána ve své nebezpečnosti a rostoucí hrozbě pro nezávislost médií a svobodu tisku.

Lehká cenzura je široce praktikovaná ale nepřímá forma cenzury, ve které vlády používají subvence médiím a umisťování reklamy, aby vyvinuly tlak na ovlivnění obsahu médií a životaschopnost médií.

WAN-IFRA, CIMA a skupina stejně smýšlejících chtějí zvýšit povědomí o mechanismu lehké cenzury a bránit opatření, které ji mohou omezit. Doporučení obsažená v publikaci navrhují cestu, jíž mohou postupovat ochránci svobodných a nezávislých médií, počínaje vyšší transparencí a komplexností v případě vládních plateb a podpory médiím, ať se jedná o reklamu, trénink, obsah nebo přímé dotace.

Publikace na základě práce řady skupin zaměřených na svobodu tisku informuje o konkrétních případech používání lehké cenzury ve 30 zemích. Podrobně pak popisuje případy lehké cenzury v Maďarsku, Malajsii, Mexiku a Srbsku. Publikace vznikla ve spolupráci s Open Society Foundations a Open Society Justice Initiative a je k dispozici na webu WAN-IFRA.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA