Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Koncern Sanoma prodává 19 nizozemských titulů časopisů

11. 6. 2014

Koncern Sanoma prodává 19 nizozemských titulů časopisů

Mediální koncern Sanoma uzavřel dohodu s nizozemským vydavatelstvím New Skool Media o prodeji svých 19 časopisů vydávaných v Holandsku. Spolu s těmito tituly přejde pod New Skool Media také 93 zaměstnanců Sanoma (z toho 83 na plný pracovní úvazek).

Vydavatelství Sanoma oznámilo významnou restrukturalizaci svých aktivit v Holandsku týkající se racionalizace portfolia časopisů a částečného snížení zaměstnanců z celkového počtu přibližně 500 zaměstnanců pracujících na plný úvazek. Tato opatření jsou součástí strategických změn, které Sanoma oznámilo dne 31. října 2013.

Sanoma se v dalším zaměří na 17 silných časopiseckých titulů, na jejich rozvoj a specializaci a na jejich přerůstání do oblasti digitálních médií s elektronickým obchodováním, zpravodajstvím a těsnou spoluprací s TV vysíláním SBS. Vydavatelství Sanoma Media Netherlands a New Skool Media podepsala dohodu o prodeji 19 z 32 časopiseckých titulů, jež byly zařazeny do programu strategických změn. Plánovaná dohoda se vztahuje na následující tituly: Home and Garden, Seasons, Knipmode, Knippie, MOTO73, MOTOR, Formule1, Truckstar, Babygids, Roots, delicious., Vorsten, KIJK, Know How, ZIN, Fiets, FietsActief, Procycling and Zeilen.

Zbavení se těchto titulů je zcela v souladu se strategií Sanoma, kterou je užší zaměření činnosti a prodej některých vlastnických práv. Transakce ještě podléhá souhlasu odborů a rady zaměstnanců a také vyjádření licenčního úřadu.

Čisté tržby z prodaných titulů činily v roce 2013 zhruba 38 miliónů EUR. Očekává se, že převod 19 časopisů na New Skool Meida by měl být dokončen do konce roku 2014. Sedm titulů patřících pod segment Men’s and Glossy není součástí této obchodní transakce; ty jsou stále součástí projektu strategických změn. Zúčastněné strany pokračují v jednání i nadále a odhaduje se, že by tento proces mohl být uzavřen ke konci tohoto roku.

Zbývajících šest titulů z celkového počtu 32 časopisů by mělo být v rámci projektu strategických změn buď převedeno pod Head Office - dceřinou společnost Sanoma, sloučeno nebo prodáno jednotlivě.

Zdroj: www.fipp.com