Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Druhý den jednání 66. světového novinového kongresu – představení sborníku Trends in Newsroom

10. 6. 2014

Druhý den jednání 66. světového novinového kongresu – představení sborníku Trends in Newsroom

V Turíně pokračuje 10. 6. 2014 druhým dnem 66. světový novinový kongres, 21. světové fórum šéfredaktorů a 24. světová konference o novinové inzerci. Nejvýznamnější událostí dnešního dne je představení sborníku Trends in Newsroom, který shrnuje a hodnotí aktuální novinky v oblasti vytváření zpravodajského obsahu na různých platformách, účastníkům uvedených akcí.

Hlavním tématem publikace je zaštítění investigativní žurnalistiky v post-Snowdenovské epoše, což je vznětlivé téma žurnalistiky v globálních dimenzích.

Publikace vznikla na základě interview vedených s více než 30 šéfredaktory ve 12 zemích. World Editors Forum identifikovalo 10 hlavních trendů charakterizujících vývoj redakční práce v roce 2014.

1. Potřeba chránit žurnalistiku v post-Snowdenovské éře

2. Rebooting mobilních strategií do podoby samostatného informačního kanálu

3 Aplikace sociálních médií pro verifikaci k podpoře důvěry a věrohodnosti

4. Neustále rostoucí úloha dat a analytiků v redakční práci

5. Rozvoj online video zpravodajství jako potenciální výzva provozovatelům televizního vysílání ve hře, kterou sami hrají

6. Vzestup (a pád) žen šéfredaktorek

7. Globální spolupráce novinářů překračující hranice

8. Zkušenost, že digitální mega příběhy mají dopad

9. Snahy zvládnout etické výzvy nativní reklamy

10. Vyvíjející se role šéfredaktorů setkávajících se s novými obchodními a technologickými výzvami.

Publikace Trends in Newsroom přináší hluboké analýzy všech uvedených deseti trendů a je doplněna rozhovory s pěti světovými lídry ve zpravodajství, jako například Janinou Gibson z Guardianu, Margaret Sullivan z The New York Times a dalšími.

Jak řekl účastníků kongresu předseda World Editors Fora fungujícího v rámci WAN-IFRA Erik Bjerager, minulých pět let bylo formujících pro práci newsroomů. Upozornil také na fakt, že státní restrikce, které se objevily po Snowdenových odhaleních, vedly k oživení investigativní žurnalistiky a bezprecedentní globální spolupráci mezi tituly a šéfredaktory.

Studie Trends in Newsroom má 120 stran a je také zaměřena na seznámení s tím, jak se zpravodajství jako obor vyrovnává stálým a rychlým technologickým změnám.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA