Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nový projekt UNESCO se zaměřuje na prezentaci mládeže v mainstreamových médiích

10. 6. 2014

Nový projekt UNESCO se zaměřuje na prezentaci mládeže v mainstreamových médiích

Nová iniciativa UNESCO, zaměřená na větší angažovanost mládeže, odstartovala výzvou k větší prezentaci problémů mládeže v mainstreamových médiích.

Projekt v hodnotě € 8 miliónů, iniciovaný Networks of Mediterranean (NET-MED) a orientovaný na mládež, je zaměřen na posílení postavení mladých lidí ve středomořském regionu s důrazem na to, aby se mladým lidem usnadnilo větší zapojení se do procesu tvorby národní politiky, řešení problémů nezaměstnanosti mládeže a aktivnější prezentace v mainstreamových médiích. Projekt je podporován EU.

Mediální část projektu se zabývá potřebou obnovy angažovanosti mládeže v tradičních mediálních formátech a jejich využití jako platformy pro hlasy mládeže a řešení problémů s mládeží souvisejících.

„Mládež v cílových zemích není prezentována ve stejném rozsahu v mainstreamových médiích a v  médiích sociálních, a tak chceme zvýšit úroveň propojení mezi mládežnickými organizacemi, aby tak jejich názory mohly být lépe podány v tradičních médiích," uvedla Rosario Soraide, asistentka vedoucího projektu v UNESCO.

„Média jsou klíčovým nástrojem pro podporu a pro představení těch problémů mládeže, které pro ni mají rozhodující význam. Jedná se zejména oblast politiky, politického vzdělávání, životního prostředí a boje proti korupci," řekla. NET-MED bude také propagovat povědomí o svobodě projevu, mediálních informací a mediální gramotnosti a bude monitorovat mediální pokrytí problematiky mládeže a napomáhat spolupráci mezi mladými novináři a mediálními organizacemi.

„Média jsou pomocníkem pro realizaci širších cílů projektu, kterými jsou zvýšení občanské angažovanosti, podílu na tvorbě domácí politiky a na její kontrole, to vše v souvislosti s řešením problémů mládeže,“ řekla Soraide.

Mediální organizace se vyzývají, aby kontaktovaly místní kanceláře UNESCO, pokud by se chtěly zapojit do tohoto projektu organizovaného NET-MED. 

Zdroj: www.wan-ifra.org