Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Světové trendy vydavatelského průmyslu: Tisk a digitální obsah zvýšily počet čtenářů

9. 6. 2014

Světové trendy vydavatelského průmyslu: Tisk a digitální obsah zvýšily počet čtenářů

Tisk a digitální obsah společně zvětšují v globálním měřítku čtenost novin, ale digitální příjmy nedrží krok a přináší riziko novinovému průmyslu a společnostem, který slouží. Ukázaly to výsledky průzkumu World Press Trends zveřejněné v pondělí 9. června 2014 při zahájení 66. světového novinového kongresu.

Na úvod upozornil generální tajemník WAN-IFRA Larry Kilman, že pokud nebudou mít noviny zdroje příjmů a vytvářet dostatečné prostředky, které by stačily k plnění sociální role novin, demokracie bude odumírat. Prezentace výsledků výzkumu se zúčastnilo všech více než 1 000 vydavatelů, šéfredaktorů a vydavatelských manažerů, kteří se účastní 66. světového novinového kongresu, 21. světového fóra šéfredaktorů a 24. světové konference o novinové inzerci v italském Turínu.

L. Kilman doplnil, že role novin, kterou hrají ve společnosti, nesmí být podceňována, protože nikdy nebyla složitější. Pokud novinové společnosti nemohou produkovat dostatečné příjmy z digitálního obsahu, nebudou s to vytvářet vzrušující a zajímavou nabídku pro čtenáře a inzerenty, ale budou odsouzeny nabízet průměrné produkty, které se nebudou lišit od ostatní masy zpravodajství. Nacházení udržitelných obchodních modelů pro digitální zpravodajská média není důležité pro podnikání, ale pro budoucí zdravou debatu v demokratických společnostech.

Výzkum, s jehož výsledky jsou každoročně na globálním summitu seznamovány jeho účastníci ukázal:

  • Náklady tisku se v roce 2013 globálně zvýšily o 2 procenta ve srovnání s rokem 2012, ale v pětileté řadě se o 2 procenta snížily. Na světě čte noviny v tištěné formě kolen 2,5 miliardy lidí a asi 800 pak v digitální formě.
  • Prodej tisku trvale roste v zemích s rostoucí střední třídou a relativně nízkou penetrací broadbandového připojení, ale z dlouhodobého hlediska pokračuje strukturální pokles prodeje tisku na vyspělých trzích a čtenářská obec se přesouvá od tištěné k digitální formě. Ve srovnání s rokem 2013 v minulém roce vzrostl prodej novin v Asii o 1,45 procenta, o 2,56 procenta v Latinské Americe, ale poklesl o 5,29 procenta v Severní Americe a o 9,94 procenta v Austrálii a Oceánii, o 5,2 procenta v Evropě a o 1 procento na Středním východě a v Africe.
  • V pětiletém srovnání prodej novin vzrostl v Asii o 6,67 procenta, v Latinské Americe o 6,26 procenta a o 7,5 procenta na Středním východě a v Africe. Naopak poklesl o 10,25 procenta v Severní Americe, o 19,59 procenta v Austrálii a Oceánii a o 23,02 procenta v Evropě.
  • Tisková reklama celosvětově v roce 2013 poklesla ve srovnání s předchozím rokem o 6 procent a o 13 procent ve srovnání se situací před pěti lety. Digitální reklama na novinových stránkách se meziročně zvýšila o 11 procent a v pětiletém srovnání dokonce o 47 procent, ale přesto zůstává jen malou částí celkového objemu internetové reklamy. Velká část internetových reklamních příjmů jde mocným společnostem, zejména pak Googlu.
  • Objem tiskové reklamy vzrostl v roce 2013 meziročně o 3,9 procenta v Latinské Americe, ale ve všech ostatních regionech poklesl – o 3,2 procenta v Asii a Pacifiku, o 8,7 procent v Severní Americe, o 8,2 procenta v Evropě a o 1,8 procenta na Středním východě a v Africe.
  • Za posledních pět let vzrostl objem tiskové inzerce o 3,3 procenta v asijsko-pacifické oblasti, o 49,9 procenta v Latinské Americe. Poklesl v Severní Americe o 29,6 procenta, o 17,9 procenta v Evropě a o 21,1 procenta na Středním východě a v Africe.
  • I když objem digitální novinové reklamy trvale roste, tvoří zatím jen malou část celkového objemu novinové reklamy. Globálně zatím pochází 93 procent reklamních příjmů novin z tiskové reklamy.
  • Celkové příjmy vydavatelů novin z prodeje i inzerce byly například v USA v roce 2013 stejné jako v roce 2012 a dosáhly 163 miliard dolarů, ale ve srovnání s rokem 2008, kdy činily 187 miliard byly nižší.
  • Ojem placeného přístupu k novinovému obsahu se meziročně zvýšil o 60 procent a ve srovnání s rokem 2008 vzrostl 20 krát, ale to z velmi nízké počáteční úrovně.

L. Kilman upozornil, že ve veřejnosti nachází stále větší pochopení názor, že za to, co dostáváte, je třeba platit a roste také ochota platit za novinový obsah na digitálních platformách. Přes všechny dosavadní bezplatné nabídky obsahu, lidé jsou ochotni platit za zpravodajský obsah, který je profesionálně připraven a editován, který je nezávislý, zábavný, zajímavý.  Ve zkratce je takový, jako noviny nabízejí již více než 400 let a budou jej nabízet na rozvíjejících se nebo platformách.

Výzkum World Press Trends obsahuje data z více než 70 zemí světa představujících více než 90 procent globálního novinového trhu. Data jsou získána prostřednictvím enormnímu zapojení tuctů národních asociací vydavatelů novin a uskutečňuje se díky štědré podpoře partnerů, kterými jsou ZenithOptimedia, IPSOS, ComScore, RAM a ITU.

Data jsou zpracovávána do každoroční zprávy, která je poskytována všem členům WAN-IFRA a je také k dispozici v rámci předplaceného přístupu k World Press Trends Interactive Database.

Zpráva také upozorňuje, že novinový obsah přitahuje významnou část návštěvníků internetu, ale největší výzvou pro vydavatele je stále to, jak zvýšit zaujetí návštěvníků pro digitální obsah. Ačkoliv 46 procent digitální populace navštěvuje novinové webové stránky, noviny tvoří jen malou část celkové konzumace internetového obsahu, znamenající jen 6 procent všech internetových návštěv, 0,8 procenta shlédnutých stránek a 1,1 procenta celkového času stráveného uživateli na digitálních platformách.

Průzkum ukázal i další důležitá fakta:

  • Televize zůstává médiem, které má největší podíl na světovém reklamním trhu, kde dosahuje 40,1 procent. Následována je internetem s 20,7 procenta, deníky s 16,9 procenta a časopisy s 7,9 procenta, outdoorem se 7 procenty, rozhlasem dosahujícím 6,9 procent a kinoreklamou s 0,5 procenta.
  • Z regionálního hlediska dnes probíhá 36 procent novinového podnikání v Asii, 34 procent v Evropě na Středním východě a v Africe, 21 procent v Severní Americe a 9 procent v Jižní Americe. Ačkoliv objem pultového prodeje novin od roku 208 poklesl o 26 procent, objem předplatného se snížil jen o 8 procent, což značí vyšší loajalitu a silnější zákaznický vztah s předplatiteli.

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA