Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V Turíně začal 66. světový novinový kongres

9. 6. 2014

V Turíně začal 66. světový novinový kongres

Nejvýznamnější světová událost vydavatelů novin v tomto roce byla oficiálně zahájena 9. června 2014 dopoledne v Turíně. Na úvod proběhl slavnostní akt vyhlášení letošního laureáta ceny WAN-IFRA Zlaté pero svobody tisku, která je udělována osobám, které se o svobodu tisku a informacím zasloužili nějakým významným způsobem nebo jsou za snahu o jejich prosazování pronásledováni. V letošním roce byla cena udělena etiopskému novináři Eskinderu Negovi, který ji nemohl převzít, protože je vězněn podle rozsudku za terorismus na 18 let.

WAN-IFRA se obrátila na představitele Etiopie s žádostí o jeho neprodlené propuštění, protože věznění je záminkou proto, aby mohl být postižen za svoji žurnalistickou aktivitu a izolován. WAN-IFRA se ve své rezoluci obrací také na všechny státy světa, aby si uvědomily význam svobody tisku a respektovaly roli žurnalistů přispívajících k vysoké úrovni transparentnosti, důvěryhodnosti a dobré vlády. WAN-IFRA volá po ukončení zneužívání protiteroristické a bezpečnostní legislativy k pronásledování žurnalistů.

V současné době je v různých částech světa vězněno celkem 211 novinářů, což je druhý nejvyšší zaznamenaný počet.

WAN-IFRA přijala také 4 další rezoluce týkající se svobody tisku, týkající se situace a práce novinářů na Ukrajině, výzvu africkým lídrům a prezidentu Obamovi, aby se otázkou svobody tisku zabývali na nadcházející schůzce nejvyšších představitelů afrických zemí, výzvu venezuelskému prezidentovi Madurovi k ukončení cenzury a vojenské vládě Thajska k respektování svobody tisku.

66. světová novinový kongres probíhá spolu s 21. světovým forem šéfredaktorů a 24. světovým kongresem o novinové inzerci. Akcí se účastní celkem přibližně 1000 představitelů vydavatelského průmyslu.

 

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA