Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tři čtvrtiny Němců se dělí o svoje noviny

9. 6. 2014

Tři čtvrtiny Němců se dělí o svoje noviny

Jeden výtisk novin je využíván několikrát. 75 % čtenářů předává svůj výtisk novin dalším uživatelům – a to i mimo vlastní domácnost. Na jeden výtisk tak připadá v průměru 2,6 čtenářů.

Noviny – jako sdělovací médium – jsou všestranné. Toto platí nejen ve vztahu k jejich obsahu, který v nich čtenáři najdou, a to od velké světové politiky až k tomu, co se děje doma, od ekonomiky k umění, kultuře, sportu a zábavě. A pokud jde o využití novin, to je také všestranné. Neomezuje se pouze na to, že jsou oslovovány všechny vrstvy a skupiny obyvatelstva; na periodika je totiž nahlíženo zcela osobním prizmatem jako na „společenské vlastnictví“, protože 75 % čtenářů novin se o svůj výtisk dělí s dalšími lidmi.

Vícenásobné použití novin: 2,6 čtenářů na výtisk

Pouze 25 % čtenářů novin používá svůj "osobní" výtisk skutečně pouze pro vlastní potřebu. Oproti tomu tři čtvrtiny čtenářů sdílejí své noviny s dalšími uživateli. Přitom „čtenářská komunita“ není ohraničena pouze rámcem vlastní domácnosti. Téměř každý pátý čtenář novin (21 %) postoupí svůj exemplář osobám stojícím mimo jeho domácnost – např. kolegům v práci, sousedům a známým. Z tohoto vícenásobného využití jednoho výtisku novin je zřejmé, že takové společné využívání novin překračuje rámec všech kalkulací stanovených pro běžný domácnostní princip. Reálné využití novin totiž nelze kalkulovat na základě statistických výpočtů vztahujících se jen na domácnosti - protože tato čísla jdou ve skutečnosti mnohem dál. Pokud porovnáme celkový náklad deníků s konečným počtem oslovených osob, pak nám vychází, že jeden výtisk četlo v průměru 2,6 čtenářů. V tom jsou již zohledněny vícenásobné kontakty. To znamená, že za jediným výtiskem novin se skrývá více než dvojnásobný počet čtenářů a tím také více než dvojnásobek kontaktů.

Zdroj: www.die-zeitungen.de