Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | JAK MŮŽE FB NEWSWIRE PŘISPĚT KE ZVÝŠENÍ ÚROVNĚ ZÍSKÁVÁNÍ ZPRÁV

4. 6. 2014

JAK MŮŽE FB NEWSWIRE PŘISPĚT KE ZVÝŠENÍ ÚROVNĚ ZÍSKÁVÁNÍ ZPRÁV

Nový zdroj informací na Facebooku dává novinářům něco, o čem se dá psát. Dne 24. dubna 2014 představil provozovatel internetových sociálních sítí produkt FB Newswire, prostředek, který pomůže novinářům vyhledat, sdílet a ukládat zpravodajsky hodnotné informace. FB Newswire agreguje informace sdílené veřejně na Facebooku jednotlivci a organizacemi z celého světa. Tyto informace mohou zahrnovat fotografie, aktualizace stavu a videa.

Podle jednotlivých kategorií se pak jedná o zábavu, životní styl, zprávy, sport, virální marketing a počasí. Tematický rozsah pokrývá informace týkající se hledání cestujících z převrženého jihokorejského trajektu až po poslední singl popové skupiny One Direction.

Storyful – zpravodajská agentura pro sociální média - uvádí, že tato objevná technologie spolu s redakčním týmem prověřuje a vyhodnocuje nejlepší veřejné příspěvky na Facebooku v reálném čase.

FB Newswire je veřejně přístupný na stránkách Facebooku na facebook.com/FBNewswire a na Twitter@fbnewswire, ale jeho obsah není určen pro běžné uživatele, ale je určen pro novináře a zpravodajské redakce. 

"Novináři si mohou být jisti, že vše, co vidí na FB Newswire, bylo prověřeno," říká Liz Heron, vedoucí oddělení News Partnership Facebooku.

„Obrázky a videa na FB Newswire byly upraveny, aby mohly být vkládány digitálně,“ říká Heron.  „Pokud je bude chtít zpravodajská organizace použít pro vysílání, nebo jako video, pak je potřeba, aby dodržovala jejich vlastní pravidla pro použití materiálů,“ dodává. "Pro mnoho novin to ale bude znamenat sáhnout po originálním uploaderu a vyžádat si povolení.“

Tento tah Facebooku přichází v době, kdy zpravodajské organizace ve zvýšené míře využívají sociální média nejen ke sdílení zpráv, ale také k jejich shromažďování.

Každou minutu sdílejí uživatelé Facebooku okolo 2 460 000 informací.

Uživatelé sociálních sítí přispívají ke zpravodajství svými fotografiemi, nebo videozáznamy. Čtrnáct procent uživatelů sociálních sítí, kteří sledují zprávy online, umístilo na web fotografie k události popisované ve zpravodajství, uvedlo Pew Research Center, které se zabývalo žurnalistickým projektem. Dvanáct procent umístilo ke skutečné zpravodajské události svá videa, vyplývá z výsledků průzkumu uveřejněných 26. března 2014.

Nyní se organizace potýkají s problémem vyhledávání a ověřování zpráv sdílených na sociálních mediálních kanálech. A v této oblasti může FB Newswire podat pomocnou ruku, jak se uvádí.

Poté, co novináři zařadí stránku FB Newswire do „oblíbených“, mohou pak jenom podržet kurzor na tlačítku „oblíbené“ a z rozbalovacího menu vybrat položku "obdržet upozornění". Upozornění pak bude odesláno vždy v případě, když na stránkách bude umístěn nový příspěvek. Novináři mohou rovněž dostat upozornění v podobě mobilní výzvy.

„FB Newswire je stránka Facebooku, která je také dostupná jako mobilní,“ říká Heron. „FB Newswire se bude i nadále vyvíjet podle toho, jak bude přicházet zpětná vazba od uživatelů,“ říká Heron.

„Novináři mohou zanechat svoje připomínky stránkách FB Newswire,“ dodává.

Zdroj: www.naa.org