Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Studie o image rakouských deníků

3. 6. 2014

Studie o image rakouských deníků

Nedávno zveřejněné výsledky rakouské agentury Marketagent.com s názvem Tageszeitung Image Radar platí za zajímavý pohled na image rakouských deníků. Podle studie se Rakušané vyslovili, nejvlivnějším titulem z hlediska vytváření názorů obyvatelstva je deník Kronen Zeitung. Z hlediska kompetence jsou přesvědčivé tituly Die Presse, Der Standard a Salzburger Nachrichten.

Za nejvlivnější z hlediska utváření názoru považuje Kronen Zeitung 35,9 procent obyvatel, ale jako silné z hlediska vytváření názoru platí také Vorarlberger Nachrichten s 29,8 procenta a Oberösterreichische Nachrichten s 23,3 procenta.

Bylo také zkoumáno, do jaké míry považují obyvatelé jednotlivé tituly za informativní. Nejvyššího hodnocení zde dosáhl deník Der Standard s 61,4 procenta následovaný Presse s 56,1 procenta, Salzburger Nachrichten s 52,4 procenta stejně jako Oberösterreichische Nachrichten s 48,9 procenta a Vorarlberger Nachrichten s 43,9 procenta. Nejvíce vzrušující je podání zpráv podle názoru dotazovaných v deníku Österreich s 33,5 procenta a Heute s 27,6 procenta.

Celkem bylo v rámci výzkumu dotazováno online 2 017 osob ve věku od 14 do 69 let mezi 28. dubnem a 12. květnem 2014.

zdroj: www.voez.at