Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Přinese nový software umožňující rychlé čtení revoluci do čtení zpráv?

29. 5. 2014

Přinese nový software umožňující rychlé čtení revoluci do čtení zpráv?

Nový software a aplikace, které umožňují uživatelům dosáhnout čtení rychlostí 1 000 slov za minutu na malých zařízeních, se podle odborníků brzy stanou "výchozím zdrojem pro čtení".

Podle tvrzení odborníků, software pro „rychločtení“ se uchytí, aby se stal "výchozím zdrojem pro čtení na malých obrazovkách v blízké budoucnosti".

Markus Jönsson, digitální projektant a User Experience Expert z marketingové agentury pro digitální trh Luxus, Helsinky, popsal tuto technologii jako "chybějící kousek skládačky" potřebný pro vydavatele novin k tomu, aby "snadno přenesli obsah médií k uživatelům".

Tento software používá techniku ​​známou jako rychlá sériová vizuální prezentace (Rapid Serial Visual Presentation - RSVP), která s nastavitelnou rychlostí předkládá slova jedno po druhém, vždy přesně ve stejném místě displeje. To zajišťuje, že při čtení oko zůstává fixováno pouze na jedno místo.

Podle vývojářů softwaru trávíme 80% našeho času, který věnujeme čtení, pohybem očí od jednoho slova ke druhému. Eliminováním pohybu očí, nebo "mžikání oka", jak tvrdí vývojáři, můžeme zvýšit průměrnou rychlost čtení z hodnoty asi 250 slov za minutu (WPM) na 600 nebo dokonce 1 000 WPM.

Software je velmi oceňován zejména pro možnost integrace a použití na malých displejích, např. těch mobilních.

"Aplikace je jedním z jasných kandidátů pro „rychločtení“ při použití v chytrých hodinkách, kde je prakticky nemožné číst delší články bez podobné technologie“, říká Jönsson.

Spritz se sídlem v Bostonu, jedna z největších společností zavádějících technologie „rychločtení“, již spojila své síly se společností Samsung k integraci svého software  do inteligentních hodinek Galaxy Gear 2. V dubnu tohoto roku již Spritz integrovala svůj software pro testování na internetových stránkách německých novin Bild a úspěch tohoto partnerství naznačuje, že další vydavatelé novin budou brzy následovat tohoto příkladu. "Největší německý titul integroval Spritz jak do svých webových, tak i do mobilních stránek, a tak umožnil návštěvníkům stránek snadno „spritznout“ kterýkoliv článek, a to po zkušební dobu 24 hodin,“ vysvětlil Frank Waldman, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Spritz."Jako velice vlivný titul s průkopnickou pověstí, pokud jde o obsah a inovaci, BILD.de zavedením technologie Spritz umožnil široké veřejnosti, aby si vyzkoušela tuto technologii a přijímala informace bez většího úsilí."

Sandra PetersenAxel-Springer, vydavatele Bildu, potvrdila, že test proběhl úspěšně; uvedla: "V průběhu testovacího dne jsme zaznamenali velký zájem naši čtenářů o tuto technologii."

Minulý týden, Spritz integroval do RSS a agregátora zpráv The Old Reader. "Zatím to jde dobře," komentoval Ben Wolf z The Old Reader nové partnerství. "Měli jsme několik tisíc nových přihlášení od chvíle, kdy jsme integrovali Spritz a asi 500 našich stávajících uživatelů toho využilo také.“

„V RSS to je perfektní. Myslíme si, že se to chytne a já si myslím, že technologie má velký potenciál, aby prorazila do běžných zpravodajských aplikací."

"Zpětná vazba od našich uživatelů byla skvělá – ozvalo se nám několik dalších zájemců a chtějí tuto technologii implementovat do svých RSS čteček."

Ale je software pro rychločtení vhodný pouze pro kratší obsahy, jako jsou RSS čtečky? "Já osobně ji používám pro delší části," dodal Wolf. "Vždycky mám přes tisíc článků, které se snažím pročíst – a to je velká zátěž. A proto je nyní skvělé, když se tím prokoušete."

Claire Wardle, výzkumná pracovnice v Tow Center, říká, že tato technologie je "fascinující". "Svádí to k tomu, aby se řeklo, že toto se nikdy nechytne, protože se je zde velká odlišnost od zkušeností, které máme se čtením novin. Ale jak jsem mohl vidět, dokonce i moje maminka odhodila svoje tištěné noviny (což je něco, na co by přísahala, že nikdy neudělá) a přešla ke čtení článků on-line; je to úžasné, jak rychle se mění naše chování."

Nicméně ne všechny nová technologie přesvědčila.

Eamonn Byrne, ředitel The Byrne Partnership Ltd, je skeptický k tvrzení společnosti Spritz, že rychločtením můžete zachytit mnohem více informací, než normálním čtením.

"Já tomu nevěřím," řekl. "K těmto typům výzkumů jsem vždycky kritický. Ano, tato technologie je vynikající a fantastická, ale proč byste měl vlastně chtít něco číst na menším zařízení?"

Pro Jaspera Jacksona, vydavatele The Media Briefing, růst „rychločtenářů“ charakterizuje změnu ve způsobu, jakým je obsah přenášen od vydavatele novin ke čtenářům.

"Zdá se, že je nevyhnutelné, že nové způsoby přenosu psaného slova, ale také slov v obecném slova smyslu, audio a jinými prostředky, velkou měrou ovlivní noviny."

"Existuje mnoho velmi chytrých lidí, kteří pracují na způsobech, jak mnohem rychleji poskytovat informace. Pak ovšem, za této situace, proč by toho lidé nevyužívali, když je to tak účinné?"

Zdroj: www.wan-ifra.org