Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Studie o dopadech modernizace autorského práva

26. 5. 2014

Studie o dopadech modernizace autorského práva

Na začátku května publikovala webová stránka Statewatch uniklé informace z návrhu zprávy Evropské komise o dopadu modernizace právního rámce autorských práv v rámci Evropské unie. ENPA obdržela od webu úplný text zprávy, která, bude-li dokončena, bude doplňkem bílé knihy o tomto tématu avizované na červenec 2014. Zpráva vychází z 11 000 odpovědí veřejné konzultace o pravidlech autorských práv.

Ze zprávy je patrné, že Evropská komise uvažuje o 4 různých cestách dalšího vývoje autorských práv: 1. zachování status quo, 2. slabé právo s větší rolí jednotlivých zemí a tržních iniciativ, 3. legislativní intervenci, 4. vytvoření jednotného celoevropského kodexu autorských práv. Možná legislativní intervence je navržena na poli teritoriality, online přenosu, registrace, odměny autorům, výjimek. Zpráva také navrhuje harmonizované a mandatorní výjimky pro knihovny a archívy, jako je vzdálený přístup k výzkumným i privátním studiím, e-vypůjčování, vzdělávání, textové a datové vytěžování, uživateli generovaný obsah.

Zpráva a možná bílá kniha bude diskutována spolu s dalšími tématy na konferenci pořádané řeckým prezidentstvím s názvem Autorské právo a digitální agenda pro Evropu: Současná regulace a výzvy do budoucnosti, která se uskuteční 6 června 2014 v Aténách.

zdroj: ENPA Headlines, květen 2014