Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy čtou noviny

20. 5. 2014

Lidé s vyšším vzděláním a vyššími příjmy čtou noviny

Celostátní deníky jsou nejlépe hodnoceny lidmi s vyšším vzděláním a nadprůměrným příjmem. Informace přinášené novinami jsou pro prémiovou cílovou skupinu nadprůměrně významné.

Ten, kdo má vyšší vzdělání, má zjištěné postavení v práci a disponuje nadprůměrným příjmem, je s novinami pevně propojen. V této prémiové cílové skupině je celostátní deník zdaleka nejvíce respektovaným a ceněným médiem. Tato skupina je mu nadprůměrné pozitivně nakloněna také ve srovnání s online novinovými stránkami, jakož i ve srovnání s regionálními novinami,

"Best for Planning" uvádí mediální preference

K tomuto výsledku dospěl výzkum mediálního trhu „Best for Planning“ (B4P) provedený pro odborný časopis Horizont. Mezi jinými byly podrobně zkoumány mediální preference lidí s vyšším školním vzděláním, vyšším postavením v zaměstnání a s čistým příjmem € 3 000 na domácnost. Podíl této cílové skupiny v německé populaci činí 11,5 %, což činí přibližně 8 milionů občanů. Postoje této prémiové cílové skupiny zveřejnil Horizont (vydání 19/2014, Report Premiumzielgruppen) na základě hodnotového indexu. Hodnoty nad 100 odpovídají nadprůměrným preferencím, hodnoty pod 100 odpovídají podprůměrnému hodnocení. S indexem 294 vykazují celostátní deníky velký náskok, pokud jde o index afinity, to znamená, že jsou také výrazně lépe hodnoceny, než jakákoliv jiná média.

Prémiová cílová skupina využívá noviny k získávání informací

Analýza Horizontu mj. ukazuje, že většina prémiové cílové skupiny využívá tato média převážně k získávání informací a méně pro zábavu. Horizont.net pak shrnuje výsledky: pouze 25 % z cílové skupiny uvádí, že využívají média, aby si odpočali a relaxovali. Naproti tomu nadprůměrný význam je přikládán využívání různých informačních zdrojů tematicky (40 %), jakož i získávání základních informací k pochopení souvislostí (42 %). Lidé s vyšším vzděláním a vyšším příjmem mají očividně silnou potřebu získávat spolehlivé informace – a to jim, z pohledu této pro reklamu obzvláště zajímavé cílové skupiny, splňují nejlépe právě deníky.

Zdroj: www.die-zeitungen.de