Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Unie vydavatelů pořádá desátý ročník soutěže Časopis roku

27. 1. 2014

Unie vydavatelů pořádá desátý ročník soutěže Časopis roku

Dne 27. ledna 2014 zahájila Unie vydavatelů desátý ročník soutěže Časopis roku, v níž budou soutěžit časopisy podle svých výsledků a kvality dosažených v roce 2013. Vydavatelé mohou přihlašovat své tituly až do pátku 14. února 2014 do 14.00 hodin.

Soutěž časopis roku pořádá Sekce časopisů Unie vydavatelů s cílem posílit prostřednictvím prestižní akce postavení časopiseckého mediatypu mezi ostatními médii a zároveň na upozornit zadavatele reklamy, mediální agentury a další odbornou veřejnost na kvalitní, úspěšné či inovativní tituly i na to, že časopisy jako celek jsou živým a vyvíjejícím se mediatypem. V neposlední řadě si soutěž klade také za cíl vyhodnotit a ocenit také ty, kteří se na úspěchu jednotlivých titulů podíleli.

Soutěž proběhne v desátém ročníku ve stejné struktuře kategorií a podle stejných organizačních pravidel a hodnotících kritérií jako ve dvou předchozích ročnících, protože zkušenosti i porovnání výsledků jednotlivých ročníků ukázalo, že tato pravidla jsou vhodně nastavena. V průběhu soutěže je kladen důraz na transparentnost, nezávislost hodnocení a tím celkovou důvěryhodnost.

 

Kategorie soutěže

I. Časopisy s prodaným nákladem (PN) nad 100 000 ks

II. Časopisy s PN od 50 000 do 100 000 ks

III. Časopisy s PN od 25 000 do 50 000 ks

IV. Časopisy s PN od 15 000 do 25 000 ks

V. Časopisy s PN pod 15 000 ks

Soutěžící časopisy v  kategoriích I. až V. budou hodnoceny podle dosažené výše indexů meziroční změny prodaného nákladu, čtenosti a objemu inzerce, tj. podle objektivních kritérií a také podle názoru odborné dvacetičlenné poroty. Součet pořadí titulů stanoveného dle uvedených indexů a pořadí podle hodnocení poroty určí konečné pořadí jednotlivých časopisů.

VI. Hvězda roku 2013 – do této kategorie jsou na základě objektivních kritérií uvedených ve statutu soutěže zařazeny všechny časopisy přihlášené v kategoriích I. – V.

VII. Launch nebo relaunch roku -  kategorii soutěží nové projekty nebo inovace realizované v období od 1. 7. 2012 do 30. 6. 2013. Na přihlášení titulu v této kategorii se vztahují některá odlišná pravidla. Časopis přihlášený do této kategorie se může účastnit soutěže zároveň i v dalších kategoriích.

VIII. B2B časopis - kategorie pro časopisy se zaměřením na určité profesní skupiny s komunikací uvnitř těchto skupin, časopisy business to business, s výrazným podílem předplatného a s převážně měsíční periodicitou.

IX. Digitální počin roku 2013 – v této kategorii soutěží projekty vydavatelů časopisů zaměřené na zprostředkování obsahu časopisů s důrazem na využití předností internetu a dalších digitálních technologií.

X. Obálka roku 2013

V těchto kategoriích hodnotí soutěžící časopisy odborná porota podle specifických hledisek charakterizujících úspěšnost titulů dané skupiny nebo digitálních projektů.

 

Vyhlášení výsledků soutěže je plánováno na 10. dubna 2014 v klubu SaSaZu. Hlavním partnerem soutěže je i v letošním roce První novinová společnost, a. s.

 

Veškerá potřebná dokumentace k soutěži je od 27. ledna 2014 přístupná pod níže uvedenými odkazy. Najdete tam statut letošního ročníku soutěže, formulář přihlášky a jejích povinných příloh pro soutěžní kategorie VII, VIII a IX. Případné dotazy k soutěži zodpoví sekretariát Unie vydavatelů (kontakt: Unie vydavatelů, o. s., Sokolovská 84/366, 186 00 Praha 8, tel.: 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz).

Přihlašovací poplatek zůstává i v tomto roce nezvýšen a činí 2 500,- Kč bez DPH za každou podávanou přihlášku. Pokud vydavatel bude přihlašovat jeden titul do více kategorií (jestliže to pravidla soutěže uvedená ve statutu umožňují) nebo do kategorie Obálka roku přihlásí více obálek jednoho titulu, je třeba do každé kategorie nebo na každou obálku podat samostatnou přihlášku.

Upozorňujeme vydavatele, aby se při přípravě přihlášek podrobně seznámili se statutem a vyplnili řádně všechny části přihlášek a zároveň zaslali i další povinné podklady.

 

Přílohy:

Statut soutěže Časopis roku 2013

Formulář přihlášky Časopis roku 2013

Příloha k přihlášce - B2B časopis 2013

Příloha k přihlášce - Launch nebo relaunch roku 2013

Příloha k přihlášce - Digitální počin roku 2013