Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Inzertní výdaje rostou s posilující ekonomikou, softwarovým nakupováním a využitím mobilní platformy

10. 4. 2014

Inzertní výdaje rostou s posilující ekonomikou, softwarovým nakupováním a využitím mobilní platformy

Podle nejnovější studie inzertních výdajů agentury ZenithOptimedia budou v následujících třech letech investice do reklamy nadále posilovat a celosvětově poroste o 5,5%, oproti loňským 3,9%.

Celosvětové reklamní výdaje poté porostou o 5,8% v roce 2015 a 6,1% v roce 2016. Tento růst bude zapříčiněn především celkovým zlepšením globální ekonomiky, rozšíření softwarového nakupování reklamy a zvýšeným využitím inzerce na mobilních platformách.

Podle předpovědi budou vývoj inzerce zásadně ovlivňovat tři události – zimní olympijské hry, fotbalový Světový pohár a americké volby v polovině funkčního období, které podpoří zejména televizní reklamu v USA. Zadavatelé inzerce také znovu získávají důvěru v eurozónu, jejíž oživení má pozitivní dopad na světovou ekonomiku. Podle tohoto výzkumu jsou reklamní zadavatelé velice likvidní a čekají na správné investice s vysokou návratností.

Ve střední a severní Evropě se očekává také růst, i když mírnější – o 2% oproti loňskému roku. Nejvíce poroste region jižní a jihovýchodní Asie, a to o více než 12%. Nejvyššími reklamními trhy pro následující tři roky budou USA (s více než 167 tisíci dolarů v inzertních výdajích), Japonsko a Čína. Právě Čína by měla do roku 2016 předstihnout Japonsko a i velmoci jako třeba Kanada by měly být postupně z žebříčku vytlačovány „asijskými tygry“ (např. do popředí se dostane i Indonésie).

Co se týče jednotlivých mediatypů, inzerce na mobilních platformách nyní roste šestkrát rychleji než na klasických počítačových a během let 2013-2016 má díky bleskovému šíření smartphonů a tabletů růst o dalších 50%.

Další zjištění lze nalézt ve shrnutí celého výzkumu, které je k dispozici v angličtině zde: www.fipp.com/uploads/news/2014/AdspendforecastsApril2014executivesummary.pdf.

Zdroj: FIPP; ZenithOptimedia: Advertising Expenditure Forecasts Executive Summary