Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 30 dní pro svobodu – přidejte se ke globální kampani za osvobození uvězněných novinářů

7. 4. 2014

30 dní pro svobodu – přidejte se ke globální kampani za osvobození uvězněných novinářů

Světová asociace vydavatelů novin WAN-IFRA zahájila online mediální kampaň zaměřenou na tíživou situaci novinářů uvězněných po celém světě. V rámci kampaně během následujících třiceti dní uveřejní na svém webu profily třiceti takových novinářů spolu s dopisy žádajících o jejich propuštění. Akce skončí v Den svobody tisku, tedy 3. května.

Kampaň je zaměřená na uživatele sociálních sítí a asociace je vyzývá k tomu, aby publikované informace sdíleli a předávali dále. Přes Twitter k tomu využívá hashtag #FreethePress, který má pomoci zvýšit povědomí o problematice uvězněných novinářů. Podle výzkumu Výboru pro ochranu novinářů bylo v roce 2013 vězněno přinejmenším 211 novinářů, což je druhý nejvyšší počet za dobu, po kterou je situace sledována.

Jedním z nich je i etiopský novinář a vítěz ceny WAN-IFRA Golden Pen of Freedom 2014 Eskinder Nega. Nega byl zatčen 14. září 2011 poté, co veřejně zkritizoval to, jak vláda zneužila Protiteroristického prohlášení z roku 2009, aby umlčela kritiku ze všech stran. Dne 23. ledna 2012 byl odsouzen k 18-ti letem vězení a obviněn z členství v teroristické skupině.

Profily vězněných novinářů se postupně objevují na webových stránkách kampaně http://www.worldpressfreedomday.org, kde také najdete více informací ke Světovému dni svobody ale i znepokojující statistiky ze světových výzkumů k této problematice.

Zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA