Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Britští vysokoškoláci spouští projekt „pomalého zpravodajství“

3. 4. 2014

Britští vysokoškoláci spouští projekt „pomalého zpravodajství“

Unikátní zpravodajský projekt dvou univerzitních studentů zveřejní mediální zprávu až po dvou týdnech shromažďování a ověřování informací.

Dva studenty posledního ročníku London City University už unavovalo současné tempo zpravodajství, které se nikdy nezastaví. Vytvořením projektu The Charta se tedy rozhodli zpravodajství „zpomalit“ a přidat k němu souvislosti, a to tak, že u každé zprávy si v průběhu dvou týdnů ověří fakta a důsledky události, namísto neustálého předhánění se v informování o příběhu jako první.

„Můžeme tak dát události prostor, aby se vyvinula, a předejdeme tak jakýmkoliv nepřesnostem, ke kterým dochází, například pokud sledujete něčí blog či Twitter,“ říká spoluzakladatelka a redaktorka The Charta Carolina Are. A těchto „omylů“ se v online médiích neobjevilo málo – například zprávy o zmizelém letadle na ostrově Gran Canaria minulý týden (což se ukázalo být novinářskou kachnou), první zprávy o zmizelém letu MH370 či loňské šíření zprávy o původu bostonských teroristů, kdy bylo Čečensko zaměněno za Českou republiku.

„Cílíme svou stránku na čtenáře, které zajímají ověřené a ucelené zprávy, spíše než na uživatele, jenž se dívají „co je nového“. Nejnovější zprávy jsou také důležité, ale náš projekt je bude navíc dávat do souvislostí, čímž pomůže čtenářům se z nich učit a odvodit, jaký mají vliv na jejich minulost a budoucnost,“ uvedla Areová.

Spoluzakladatel a autor konceptu Charles-Édouard van de Put dodává: „Jedním z našich sloganů je Twitter zajímá co se děje, my chceme znát budoucí důsledky situace, tedy co, proč a jak se to děje. A to nelze určit hned v prvních hodinách po události, ale je k tomu potřeba časový odstup.“

Projekt se v současné době snaží zajistit potřebné financování prostřednictvím start-up komunity Kickstarter a spuštění samotného webu je plánováno na září letošního roku. Pro čtenáře bude zaveden paywall ve výši £75 ročně, nebo £6,25 měsíčně, přičemž byly tyto hodnoty srovnány a nastaveny podle paywallů z Financial Times a jak uvádí van de Put, „The Charta vychází zhruba dvakrát levněji než většina online předplatných na trhu. Navíc jsme také zjistili, že většina obsahu na internetu je zdarma, proto musí vydavatelé publikovat ty příběhy, které zaujmou co nejvíce lidí.“ Místo toho v The Charta doufají, že si vybudují základnu „partnerů“, kteří jim budou poskytovat zpětnou vazbu k publikovanému obsahu a posílat tipy na další zprávy. Až bude projekt běžet naplno, očekávají, že v redakci budou moci zveřejňovat příspěvky každý den, a tak se odlišit od ekonomických týdeníků jako The Economist či Business Week.

Zatím byla spuštěna vzorová stránka tohoto projektu, videoprezentaci spolu s detailním plánem realizace naleznete zde, kde můžete zároveň tento studentský projekt podpořit i menším finančním obnosem. Kampaň na Kickstarteru končí 26. dubna.

Zdroj: www.journalism.co.uk