Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Švédský deník Aftonbladet, lídr ve využití video obsahu, se představí na Světovém novinovém kongresu

2. 4. 2014

Švédský deník Aftonbladet, lídr ve využití video obsahu, se představí na Světovém novinovém kongresu

Aftonbladet je nejčtenějším deníkem ve Švédsku, ale se třemi televizními studii, čtyřmi hodinami živého vysílání každý všední den a třemi a půl miliony unikátních návštěv denně (v zemi s devíti miliony obyvatel) se prostřednictvím videa stává netradičním novinovým titulem.

„Video je v současnosti ve středu našeho zájmu,“ uvedl ředitel Aftonbladet TV Magnus Zaar, který představí strategii společnosti na Světovém novinovém kongresu 9. - 11. června 2014 v Turíně. V rozhovoru pro WAN-IFRA také zdůraznil potřebu neustále naplňovat očekávání uživatelů, kteří chtějí zpravodajství rychle a efektivně, což je právě za použití videa. „Žijeme dnes tak hekticky, že doba, na kterou si získáte pozornost čtenáře, je velice krátká. Ve zpravodajství je tedy potřeba předvídat a očekávat a přinést uživatelům video zprávu jako první.“

Pro tento účel využívá společnost Aftonbladet video i jako prostředek dvousměrné komunikace se svou cílovou skupinou – prostřednictvím aplikace Tipsa! mohou její uživatelé natáčet video v reálném čase a odeslat ho přímo do redakčního newsroomu. Pomocí aplikace mohou také v redakci včas reagovat na aktuální událost – pošlou všem uživatelům aplikace v okolí zprávu s žádostí o video. Zaar k tomu dodává, že ke správnému fungování takového systému je potřeba synergie celé řady nástrojů a spousta práce na editaci obsahu, do kterého jsou u nich v redakci zcela ponořeni.

Společnost Aftonbladet je tak bezpochyby světovým lídrem v integraci videa a televize do svého provozu – jedno z televizních studií se dokonce nachází přímo uprostřed hlavního redakčního newsroomu. Spolu se svým sesterským titulem VG v Norsku Aftonbladet prohlásil, že jako první novinový titul na světě vykazuje vyšší příjmy z digitální a nikoliv tištěné reklamy.

Není tedy divu, že redakce Aftonbladet se od příchodu Zaara před dvěma lety rozšířila z původních devatenácti zaměstnanců na dnešních devadesát.

Zaar promluví v části konference věnované digitálním vydavatelským trendům nazvanou „Proč je video důležité – jak se dostat do hry“. Kromě něj v této části vystoupí:

  • Chris Cramer, ředitel video sekce deníku Wall Street Journal,
  • Eric Scherer, ředitel digitálních médií ve France Televisions,
  • Amy Mitchellová, ředitelka novinářského výzkumu v Pew Research Center,
  • Susan Vobejdová, výkonná ředitelka mediální distribuce pro společnost Bloomberg a
  • Jérôme Grateau, regionální výkonný ředitel pro obchodní spolupráci v Googlu.

Další informace k 66. novinovému kongresu, 21. světovému fóru šéfredaktorů a 24. světovému reklamnímu fóru lze nalézt na: http://www.wan-ifra.org/torino2014. Jedná se o každoroční mezinárodní setkání více než 1 200 vydavatelů, šéfredaktorů, novinářů a zástupců médií, pořádané organizací WAN-IFRA.

Zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA