Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Kauza Google: vrcholné setkání s viceprezidentem Komise Joaquinem Almuniou

2. 4. 2014

Kauza Google: vrcholné setkání s viceprezidentem Komise Joaquinem Almuniou

Dne 14. března 2014 se delegace asociací ENPA, EMMA a EPC sešla s viceprezidentem Evropské komise Joaquinem Almuniou, aby probrala kauzu o hospodářské soutěži Googlu. Vydavatelská delegace se skládala z prezidenta ENPA Ivara Rusdala, prezidenta německé asociace VDZ Dr. Huberta Burdy, člena představenstva vydavatelství Axel Springier Dr. Andrea Wieleho, spolu s hlavními žalobci v případu Dietmarem Wolffem, ředitelem BDZV, Irene Lanzaco, zástupkyní ředitele španělské společnosti AEDE a Christophem Fiedlerem, zástupcem ředitele pro evropské záležitosti a mediální politiku v asociaci VDZ.

Na tomto setkání delegace představila svoje názory na dosavadní průběh celé kauzy a objasnila, proč je nezbytné změnit znění poslední dohody, aby nedošlo k (dalšímu) narušení evropského sektoru digitálních médií. Hlavním důvodem obav je způsob, jakým Google nakládá s cizími zpravodajskými příspěvky jako s vlastními, což by mělo podle vydavatelů být zakázáno. Viceprezident Almunia se na setkání snažil uvést důvody pro nezavedení takového zákazu, což delegáti jasně odmítli. Almunia se zdál být o tomto poměrně silně přesvědčen, je však možné, že v budoucnu ho více ovlivní kritické ohlasy z Evropské komise. Je také možné, že bude záležitost předána k projednání nové Evropské komisi, která bude mít lepší povědomí o uplatnění evropské hospodářsko-soutěžní legislativy na digitální monopoly.

Evropská spotřebitelská organizace (BEUC) se stále intenzivněji zapojuje do antimonopolního vyšetřování skutečnosti, že Google pravidelně umísťoval svoje upřednostňované příspěvky do horních míst výsledků vyhledávání, aby se tak zbavil svých konkurentů, především při srovnávání cen. BEUC se tak přesunula z pozice aktivního pozorovatele do role žalobce v této kauze. Generální ředitelka BEUC Monique Goyens uvedla: „V této kauze ještě nebyly zodpovězeny klíčové otázky. Evropští spotřebitelé si zaslouží lepší výsledek, než je současné řešení navrhované Googlem, které je nepřípustné.“

Rozhodnutí v této kauze má padnout ještě před létem, kdy bude zvolena nová Evropská komise, současní komisaři ale vyjádřili obavy nad řadou nedořešených aspektů celé kauzy, které pravděpodobně proces rozhodování zdrží.

Zdroj: ENPA Headlines 1. dubna 2014