Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropský parlament zamítl návrhy na zákaz reklamy na alkohol

2. 4. 2014

Evropský parlament zamítl návrhy na zákaz reklamy na alkohol

Dne 10. března Výbor EP pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) hlasoval o pozměňovacím návrhu nařízení o alkoholové strategii EU (2014/2505(RSP). Tento návrh oproti původnímu znění obsahoval doporučení zákazu reklamy na alkohol v médiích, kde jsou oslovovány mladší věkové skupiny – např. v televizi, v kině a na internetu (viz dodatky č. 24, 114, 115, 126 a 127).

Evropské vydavatelské asociace ENPA a EMMA ve společném dopise vyjádřily obavy z důsledků omezení či úplného zákazu reklamy na alkohol pro vydavatele a inzerenty. Téměř všechny pozměňovací návrhy byly v hlasování Komise zamítnuty, až na dodatek č. 24, který zní:

„S ohledem na to, že fyzický, psychický a morální rozvoj dětí a mladistvých v audiovizuálních médiích není dostatečně zaručen, reklama na alkohol by měla být zakázána v mediální komunikaci, která zahrnuje mladší věkové skupiny, například v televizi, v kině a na internetu.“

Je ale stále možné, že toto znění nebude přijato na plenárním zasedání, jelikož již zbývají pouze dvě do konce současného parlamentního mandátu. ENPA a EMMA budou však nadále prosazovat a urgovat hlasování o zamítnutí návrhu, nebo alespoň vyjmutí části o zákazu reklamy na alkohol.

Evropská komise nyní také s členskými státy spolupracuje na „Evropském akčním plánu proti nadměrné konzumaci alkoholu a konzumaci alkoholu mladistvými“. Zveřejnění prvního návrhu, který má na starosti Výbor pro národní politiku vůči alkoholu (CNAPA), je očekáváno u příležitosti nadcházejícího Fóra o zdraví a alkoholu 9. dubna 2014.

Zdroj: ENPA Headlines 1. dubna 2014