Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | První den konference Digital Innovators‘ Summit 2014

25. 3. 2014

První den konference Digital Innovators‘ Summit 2014

V těchto dnech v Berlíně probíhá mezinárodní konference Digital Innovators‘ Summit 2014 o digitálních trendech v časopiseckých médiích. Hned první den proběhla řada zajímavých prezentací, jejichž důležité poznatky a závěry bychom rádi představili.

Ken Willner, výkonný ředitel americké mediální společnosti Zumobi, uvedl, že 89% času stráveného na mobilním zařízení stráví průměrný uživatel v prostředí aplikací. Proto je podle něj potřeba vytvářet značkový obsah i delšího formátu, který uživatelům bude dávat přidanou hodnotu. Důležitost korporátních aplikací je tedy třeba nepodceňovat. Spolu s nimi Kellner zmínil další tři klíčové faktory úspěchu digitálního vydavatelství – rostoucí význam prostředí aplikací, integrace značek a fakt, že každá značka je nyní zároveň vydavatelem, a budoucnost paywallů.

Paywally se ve svém vystoupení zabývala i výkonná ředitelka digitální verze německého deníku Bild Donata Hopfen. Představila jimi používaný obchodní model tří druhů předplatného, který ve své verzi „Bildplus Complete“ nabízí kromě digitální verze deníku i exkluzivní multimediální obsah (v současnosti například suplement o Bundeslize). Aplikace od svého zveřejnění slaví velký úspěch – ke konci roku dosáhl počet předplatitelů plné verze 152 000 lidí a tento počet stále roste.

V souvislosti s digitálním boomem se na summitu hodně mluvilo i o transformaci mediálních společností na „digitální“ či „mobilní“. Frank Anton, vícepředseda společnosti Hanley Wood, k realizaci takové změny potřeboval nové vedení redakce a obchodního oddělení, modernizaci pracoviště a investice do CRM, CMS a databázových systémů. Jak dodal, „…dnes to často zahrnuje implementaci technologií, se kterými nejste zrovna nejlépe seznámeni. Ta rychlost digitálních médií je dnes opravdu neuvěřitelná.“

Ředitel britské vydavatelské společnosti Immediate Media Tom Bureau propojil vydávaný časopisový obsah s vývojem vlastní digitální platformy. Nyní nejsou „…vydavatelem časopisů s drobnou digitální aktivitou bokem, ale společnost propojující obsah a značku a všechny naše klíčové platformy jsou digitální. Prodáváme cílové skupiny čtenářů, nikoliv produkty či zařízení,“ uvedl ředitel druhé největší digitální vydavatelské společnosti ve Velké Británii. „Musíme se neustále rozvíjet, přemýšlet jako obchodníci a využít každou příležitost k up-sellingu a cross-sellingu našim uživatelům.“

Proběhla vystoupení na téma publikování na sociálních sítích. Andy Mitchell ze společnosti Facebook vysvětlil, jak u nich spojili rapidní vývoj mobilního prostředí s přestavbou sekce novinek (News Feed) v posledních dvou letech. Protože uživatelé začínají na Facebooku hledat zpravodajství, je podle něj na čase, aby mediální firmy optimalizovaly svůj obsah a jeho sdílení na Facebooku. Jako zásady úspěšného publikování na Facebooku uvedl uživatelsky poutavý obsah, sdílení bez omezení („pokud to máš, sdílej to“) a vytvoření firemní komunitní stránky na Facebooku.

Ed O’Keefe, šéfredaktor mobilní zpravodajské sítě NowThis News, zdůraznil, jak je důležité ze své strategie nevynechat sociální média. Podle něj byste mohli přijít o celou generaci své cílové skupiny. Je však třeba klást důraz na autenticitu obsahu a propojení reklamy s příběhem. Ten je podle O’Keefa stejně důležitý jako obsah a je potřeba zvážit možnosti sdílení a kompatibility s mobilními zařízeními. „Mobilní uživatelé současné generace jsou zvyklí dostávat to, co chtějí, kdy a jak to chtějí. Pokud je nezaujmete během čtyř pěti vteřin, jsou pryč,“ dodává O’Keefe.

Zdroj: FIPP Update