Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Deník The Sun zavádí unikátní kódy pro své čtenáře

24. 3. 2014

Deník The Sun zavádí unikátní kódy pro své čtenáře

Rob Hedges, jeden z šefredaktorů deníku britského deníku The Sun (vydavatelem je společnost News UK) promluvil o digitální strategii deníku a o spuštění jeho online verze Sun+ pro mobilní zařízení a tablety. Čtenáři tištěné verze přitom zůstávají ve středu pozornosti.

Koncept spočívá v poskytování jedinečné přidané hodnoty (například videa s góly v Premier League) novým digitálním předplatitelům a udržení si těch stávajících v tisku. V současnosti deník nabízí třicetidenní zkušební předplatné digitálního Sun+. Vydavatelství plánuje na každý novinový výtisk umístit unikátní dvanáctimístný alfanumerický kód – pokud jich čtenář nasbírá aspoň 20, bude si zdarma moci prodloužit předplatné digitální verze deníku o další měsíc. Čtenáři tak tištěnou verzi deníku stále kupují. Vydavatelská společnost už nainstalovala tiskové hlavy Kodak na všechny své offsetové tiskárny.

Digitální platforma Sun+ byla spuštěna loni v létě na startu britské fotbalové sezóny – a přišla s paywallem. Byla také silně propagována na titulních stranách tištěného deníku před a těsně po spuštění.

Redakce deníku se z této kampaně poučila, že vždy je třeba pracovat na sdělení, které čtenářům komunikujeme. Ti kód nepoužili, protože sdělení jim nebylo dostatečně jasné a čtecí návyky jsou velmi silně zažité.

Dnes počet čtenářů Sun+, kteří používají kódy, dosahuje zhruba 15 000. „Toto číslo se může zdát velmi nízké ve srovnání s dvoumilionovým prodaným nákladem, ale tito čtenáři si pravidelně kupují i tištěnou verzi deníku a dostáváme od nich cenná data pro výzkumné účely,“ říká Hedges.

Byly spuštěny i další aplikace využívající tyto unikátní kódy včetně Sun Bingo, Augmented Reality, Sun Lotto aj. „Co je potřeba vzít při tvorbě těchto aplikací v úvahu je hardware, software, ti správní lidé a hodně představivosti,“ dodává Hedges.

Zdroj: www.wan-ifra.org