Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové technologie a velká data – trendy z konference Future Media Lab

20. 3. 2014

Nové technologie a velká data – trendy z konference Future Media Lab

Dne 21. ledna 2014 proběhl v Bruselu čtvrtý ročník konference Future Media Lab. Toto půldenní setkání navštívilo zhruba 130 politiků, mediálních odborníků, novinářů, vydavatelů a dalších profesionálů, aby diskutovali o budoucnosti redakčního obsahu. Letošní ročník byl uspořádán pod titulem „Budoucnost obsahu: inovace v tvorbě, šíření a konzumaci redakčního a mediálního obsahu“.

Podle Michiela Bultelaara z asociace Future MediaMinds čeká redakční obsah několik změn. První z nich bude jeho propojenost s ostatními internetovými kanály (sociální sítě apod.), který nejsou jen samostatnými weby, ale obsah v nich streamuje („proplouvá“). Druhou změnou bude rozpojování obsahu – dnes spotřebováváme samostatné písničky, ne alba. Dále se obsah bude stávat stále specializovanější a bude ho více, bude v něm méně textu a více obrázků a videa.

Paul Lee, jeden ze společníků ve firmě Keystone Strategy, uvedl, že pro média nyní nastává třetí vlna přechodu z tištěné do digitální platformy – přichází nová mobilní zařízení (např. Google Glass), která jsou připojena k internetu. Mediální společnosti by podle něj měly využít potenciálu, který jim nabízí trh s aplikacemi – zpravodajské či časopisové aplikace jsou nejstahovanějšími v Evropě. Zároveň je třeba vzít v úvahu všudypřítomnost Googlu – má vysoké inzertní příjmy, Google News má více návštěv než pět největších evropských zpravodajských webů dohromady a 76% zásilek s mobilními zařízeními v loňském roce tvořila ta s Androidem. Na jednoho internetového uživatele v Evropě průměrně připadá 1,7 mobilního zařízení – smartphonů (s 15% růstem) či tabletů (s růstem o 33%), klasické počítače jsou na ústupu (pokles o 6% v posledních pěti letech).

Byla diskutována také otázka financování redakčního obsahu v budoucnu. Tom Evans z iMinds zmínil například crowdfunding, reklamní příjmy a vládní dotace, ale také filantropie či financování na B2B bázi. Zdůraznil však rostoucí potřebu využívat kombinovaného modelu financování.

Většina účastníků se shodla na tom, že je třeba využít velká data a zaujmout uživatele zajímavým obsahem prostřednictvím inovativních technologií.

Video z konference s rozhovory s některými předními evropskými mediálními odborníky můžete shlédnout zde. Více informací lze nalézt na webové stránce www.futuremedialab.info.

Další ročník Future Media Lab se uskuteční 20. ledna 2015 v Bruselu. Do té doby bude pořádána série workshopů a menších eventů na diskutovaná témata trendů v médiích, vydavatelství a žurnalistice. 25. března se v rámci Digital Innovators‘ Summit v Berlíně uskuteční workshop na téma „Inovace v sociálních médiích a jejich dopad na mediální inzerci“ (více informací zde). 2. dubna se koná workshop na téma crowdfundingu ve spolupráci s Evropskou crowdfundingovou sítí (ECN) a Evropskou časopiseckou asociací (EMMA) (více informací zde).

Zdroj: oběžník EMMA, Post-conference Report Future Media Lab 2014