Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA požaduje samoregulaci tisku ve Velké Británii

18. 3. 2014

WAN-IFRA požaduje samoregulaci tisku ve Velké Británii

Světová asociace vydavatelů novin a časopisů (WAN-IFRA) zveřejnila výsledky své lednové výzkumné mise do Velké Británie; britská vláda „musí učinit správné kroky pro udržení standardu svobody tisku, který se od významné světové demokracie očekává“.

Ve dnech 15. a 16. ledna 2014 vyslala mezinárodní vydavatelská asociace WAN-IFRA delegaci redaktorů do Velké Británie, kteří prostřednictvím četných setkání s odborníky hodnotili aktuální situaci svobody tisku.

„Nedostatečné legislativní ukotvení svobody tisku na ústavní úrovni představuje do budoucna velkou nejistotu. Systém, který vybízí k ještě rozsáhlejší regulaci tisku, není bezpečný,“ říká výkonný ředitel WAN-IFRA Vincent Peyrègne. „Pokud si britská vláda myslí, že je v pořádku diktovat všem co je a co není ve veřejném zájmu a přitom mít jako demokratická velmoc vliv na tolik rozvíjejících se států, budoucnost silného, svobodného a nezávislého tisku je celosvětově ohrožena,“ dodal.

Delegace WAN-IFRA se setkala s vládními reprezentanty, mediálními odborníky, akademiky, právníky a občanskými sdruženími a vyslechla si široké spektrum názorů na navrhované změny v samoregulaci tisku a rozhořčená debata kolem nedávno podepsané Královské charty, první státní regulace britského tisku od roku 1695.

Výzkumná zpráva se také zmiňuje o nepatřičnosti zásahu britské vlády do loňské kauzy kolem deníku The Guardian, který zveřejnil citlivá data bezpečnostních agentur dodané bývalým zaměstnancem Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edwardem Snowdenem. Na základě vlny mezinárodní solidarity, která v kauze jasně podpořila pozici deníku The Guardian, delegace požaduje větší redakční nezávislost za účelem ochrany veřejného zájmu. Britská vláda by podle ní měla upustit od dalších zásahů do tiskového sektoru a místo toho vytvořit a zavést rámec pro samoregulaci.

Kromě výše uvedeného delegace WAN-IFRA také požaduje:

  • aby britská vláda znovu ujistila mezinárodní komunitu, že nadále podporuje svobodný a nezávislý tisk,
  • aby ostatní vlády slepě nepřejímaly britský model regulace tisku a vzaly v úvahu národní specifika tiskového sektoru,
  • aby při zavedení jakéhokoliv regulačního mechanismu měla tato reforma podporu tiskového sektoru a diskuze byla transparentní a otevřená a
  • měla ty nejvyšší profesní a etické standardy na každé úrovni mediálního sektoru.

Celou zprávu v angličtině je možné si stáhnout zde.

Zdroj: www.wan-ifra.org, Press Freedom in The UK