Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská regulace reklamy na alkohol a potraviny

11. 3. 2014

Evropská regulace reklamy na alkohol a potraviny

Reklama na alkohol

Dnes bude Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EP (ENVI) hlasovat o návrhu usnesení o strategii EU v oblasti alkoholu (2014/2505(RSP). Omezení či úplný zákaz reklamy na alkohol v případech, kdy titul upoutá mladší cílové skupiny (např. TV, kino, internet) se objevil v několika pozměňovacích návrzích předložených poslanci EP. 

ENPA a EMMA proto poslaly členům ENVI společný dopis s žádostí o omezení či zrušení zákazu reklamy na alkohol v tisku. V něm mimo jiné uvádějí, že zakazovat reklamu na alkohol poškozuje právo tisku svobodně a nezávisle informovat občany, a že tisk (především ten digitální) je značně závislý na příjmech z inzerce. Obě organizace zdůrazňují roli samoregulace v rámci národních kampaní proti zneužívání alkoholu, pití mladistvých apod. a žádají členy výboru ENVI, aby hlasovali proti výše uvedeným pozměňovacím návrhům.

Evropská komise v současnosti s členskými státy spolupracuje na „Akčním plánu EU proti alkoholismu a pití mladistvých“, jehož návrh má vypracovat Výbor pro národní politiku a činnost v oblasti kontroly alkoholu (CNAPA). První návrh se očekává na Fóru o zdraví a alkoholu dne 9. dubna 2014 a jeho finální verze by měla být zveřejněna v září 2014.

Současný návrh  obsahuje sedm oblastí činnosti, část 3 se zabývá omezením marketingu a reklamy na alkoholické nápoje s cílem chránit „citlivé skupiny“. Členové Fóra měli příležitost se k detailnímu návrhu akčního plánu vyjádřit, a přestože jsou kroky Komise vnímány celkově negativně, je třeba zdůraznit, že Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) již upustilo od požadavků neziskových organizací legislativně ukotvit cíl, obsah a umístění reklamy na alkohol právě v tomto akčním plánu platného pro všechna média EU. DG SANCO ale také zatím neuvedlo konkrétní doporučení pro intenzitu a umístění reklamy na alkohol, především v digitálních médiích.

Reklama na potraviny

Evropská komise publikovala nový Akční plán proti dětské obezitě 2014-2020, jehož cílem je pomoci snižovat tempo růstu počtu dětí a mladistvých s nadváhou či obezitou. Členské státy se v dokumentu shodly na osmi strategických oblastech činnosti, jednou z nich je i „Omezení marketingu a reklamy dětem“ 

V dokumentu se uvádí, že tvorba zdravotní politiky zůstává výhradně v rukou členských států, kroky EU tedy nijak neovlivní jejich náplň. Dále plán zmiňuje, že je nezbytné zabývat se reklamou na potraviny s vysokým obsahem tuku, cukrů a soli, které jsou cíleny na děti či mladistvé. Některé členské státy již zavedly v tomto směru určitá omezení, některé se rozhodly jen pro částečnou regulaci a někde se objevily i dobrovolné iniciativy velkých nadnárodních společností propagovat zdravější verze těchto produktů v rámci „slibu“ EU Pledge.

Akční plán také uznává, že omezení by neměla být zavedena jen pro televizní média, ale napříč mediatypy, tzn. přímo v obchodech, speciálních nabídkách, na internetu a sociálních sítích apod. Co konkrétně z toho vyplývá v praxi, si už členské státy budou muset vyřešit samy. Komise pouze dohlédne na řádné zavedení směrnice AVMS (2010/13/EU) v článku 9.2, jenž říká: „Členské státy a Komise povedou poskytovatele mediálních služeb, aby zavedly kodexy chování v souvislosti s nevhodnou audiovizuální komerční komunikací doprovázející či obsaženou v pořadech pro děti na potraviny či nápoje s látkami nutričním a psychickým účinkem, jako je tuk, transmastné kyseliny, sůl, sodík a cukry, jejichž nadměrná konzumace se v rámci vyvážené stravy nedoporučuje.“

Zdroj: oběžník ENPA