Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ENPA Annual Report 2013

10. 3. 2014

ENPA Annual Report 2013

Evropská asociace vydavatelů novin ENPA vydala svou každoroční publikaci Annual Report 2013 v tištěné i digitální podobě. Letošní vydání obsahuje předmluvu prezidenta ENPA Ivara Rusdala a přehled nejdůležitějších událostí a priorit této organizace nazvaný „10 things we did in 2013“, jehož autorkou je výkonná ředitelka ENPA Francine Cunningham.

  1. Ochrana svobody nezávislého tiskového sektoru

V průběhu roku byla vzhledem některým neočekávaným událostem svoboda tisku ohrožena hned v několika evropských státech a ENPA celou dobu usilovala o její zachování na národní i mezinárodní úrovni. Kromě předkládaných návrhů a výzev v rámci evropské legislativy mezi tyto iniciativy patřily i dvě uspořádané konference na toto téma, Free Press under Fire a Press Freedom and Media Pluralism.

  1. Hájení autorských práv

V současné době panují snahy evropských politiků zavést do právní úpravy autorských práv výjimky, ENPA však oslabení těchto práv úspěšně vzdorovala. Její zástupci se také aktivně zapojili do dialogu o autorských právech Licences for Europe a organizace podpořila řadu nezávislých právních a ekonomických výzkumů na toto téma.

  1. Snížení sazby DPH pro digitální tisk

Ve své kampani se ENPA zaměřila na zavedení redukované sazby DPH pro digitální tisk se snahou udržet nulovou či velmi nízkou sazbu na tištěné tituly. Společně s evropskými mediálními asociacemi k podpoře vyzvala prezidenta Evropské komise, José Manuela Barossa.

  1. Podpora vydavatelů v kauze Google

ENPA v průběhu roku aktivně podporovala některé národní vydavatelské asociace BDZV, AEDE a VDZ u stále probíhajícího případu Google Inc. V kauze se jedná o možných monopolních aktivitách této společnosti, a to zejména vzhledem k prominentní pozici jejího vyhledávače, rozdělení reklamního trhu a neoprávněné využití cizího obsahu.

  1. Informování o vývoji zpravodajského sektoru

Jedním z úkolů ENPA bylo objasňovat rapidní změny v novinovém a zpravodajském sektoru evropským zákonodárcům a představit ho takový, jakým dnes je – inovativní sektor fungující na tištěných i digitálních platformách. Na jedné z uskutečněných prezentací a seminářů v Evropském parlamentu se I. Rusdal zmínil, že tiskový sektor čeká velká budoucnost, pokud se správně upraví ekonomické a právní prostředí.

  1. Obrana svobody tisku v nařízení o ochraně dat EU

ENPA intenzivně usilovala o změnu navrhovaného nařízení o ochraně dat. Kromě vyjednávání s evropskými poslanci a viceprezidentkou Evropské komise na konci roku ENPA ve spolupráci s dalšími evropskými mediálními asociacemi vydala společné tiskové prohlášení se žádostí o změnu tohoto nařízení. ENPA zastává názor, že by nařízení nemělo mít dopad na dlouhodobě používané komunikační kanály za účelem kontaktování potenciálních nových čtenářů a předplatitelů.

  1. Propagace mediální gramotnosti jako nezbytné životní dovednosti

V říjnu ENPA vydala novou publikaci o této problematice nazvanou „What’s Your News?“ a díky velké podpoře zahrnovala široké spektrum médií včetně deníků z osmnácti evropských zemí. Publikace byla distribuována Kulturnímu výboru Evropského parlamentu a vybraným členům Evropské komise, kteří ocenili její přínos.

  1. Upozornění na nekalou soutěž ze strany veřejnoprávních médií

Vydavatelé časopisů a deníků nyní musí čelit konkurenci zpravodajství „zdarma“ od nezávislých webů provozovaných poskytovateli veřejnoprávního vysílání, které si připisují velkou část inzertních příjmů. Výkonná ředitelka ENPA Franine Cunningham na shromáždění v Marakéši vyzdvihla nutnost státní regulace hospodářské soutěže a doporučila veřejnoprávním zpravodajstvím ještě před spuštěním webů provést test jejich veřejné hodnoty.

  1. Prezentace výhod tištěných médií

V listopadu ENPA vydala informační brožuru o specifikách sektoru tištěných médií, nazvanou „Papír – co bychom si bez něj počali?“. Obsahuje klíčová fakta a data o tištěných médiích a vysvětluje jejich přínos pro dnešní znalostní společnost. Poznatky z brožury prezentovala i F. Cunnigham na konferenci European Paper Week v Bruselu.

  1. Hájení samoregulace tisku

Protože inzertní příjmy pro vydavatele představují naprosto nezbytný zdroj příjmu, ENPA se bránila proti zavedení dalších jakýchkoli svazujících omezení na inzerci. Organizace se také zúčastnila zasedání Evropské komise o online behaviorální reklamě (OBA).

 

Dále publikace obsahuje přehled rezolucí, které přijaly valné hromady ENPA v průběhu loňského roku, včetně Bělehradské rezoluce o uznání samoregulace tisku jako hlavní záruky svobody informací a názoru a Athénské rezoluce zmiňující připomínky k novelizovanému nařízení o ochraně dat EU. V ročním souhrnu lze také nalézt data o denících a novinovém sektoru v Evropě a přehled výborů a pracovních skupin v rámci ENPA.

Publikace je dostupná online zde.

Zdroj: ENPA Headlines, 6.3.2014