Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německá studie ukazuje rozdíly mezi vnímáním zpráv na počítači a v mobilu

24. 2. 2014

Německá studie ukazuje rozdíly mezi vnímáním zpráv na počítači a v mobilu

Které obsahy navštěvují uživatelé na zpravodajských webových stránkách nejraději? Podle studie OMS čtou uživatelé na počítačích především zpravodajský obsah, kdežto uživatelé mobilů dávají přednost regionálním informacím a volnočasovým tématům.

Co zajímá uživatele na zpravodajských stránkách při čtení jejich obsahu na mobilních zařízeních? V čem je rozdíl mezi uživateli používajícími mobilní zařízení a těmi, kteří čtou obsah na počítačích? Na tyto otázky dává odpověď německé sdružení OMS ve zprávě OMS – Desktop vs. Mobile“, opírající se o výzkum realizovaný ve spolupráci nugg.ad AG.

První výsledky kvantitativního výzkumu ukazují na rozdíly ve využívání počítačů a mobilních zařízení, které spočívají především v tom, že prostřednictvím počítačů je vyhledáván a čten především zpravodajský obsah, kdežto volnočasový obsah je až na druhém místě. Na opak v případě mobilních zařízení je to obráceně. Zdůvodnění této odlišnosti ve využívání obsahu je jednoduché:

Jaké cílové skupiny používají který obsah, záleží na v první řadě na osobních zájmech, a to se příliš neliší podstatně, pokud je uživatel připojen mobilně, vysvětlila Linda Mozham, obchodní ředitelka a členka vedení OMS. Těchto rozdílů mohou využít tvůrci při přípravě různě zaměřených reklamních kampaní.

OMS také prostřednictvím studie OMS Mobile Usability stanovila kritéria pro lepší obchodní využitelnost stránek deníků určených pro mobilní přístup, což poskytne reklamním klientům lepší optimalizaci jejich mobilních reklamních kampaní.

 Výzkum ukázal, že uživatelé mobilního přístupu jsou mladší než ti, kteří používají počítač. Zvláště intenzivně tento kanál využívají lidé ve skupině 20-29 let a 30-39 let. Značný je také rozdíl mezi pohlavími. Přístup k obsahu prostřednictvím mobilních kanálů i počítačů je využíván ze ¾ muži a jen z jedné čtvrtiny ženami.

Při konzumaci volnočasového obsahu je zde patrné výrazné zaměření mužů na sledování obsahu věnovaného fotbalu prostřednictvím mobilních kanálů. Ženy se tímto způsobem zajímají obsah zaměřený na regionální informace a různé poradny.

Studie se opírá o výzkum 1500 uživatelů obsahu webových stránek z portfolia OMS prostřednictvím počítačů i mobilních zařízení. Z tohoto počtu bylo téměř 700 uživatelů mobilního připojení a více než 800 uživatelů využívajících pevné připojení.

zdroj: www.die-zeitungen.de