Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Reklamní výnosy se změní s rozvojem softwarového nakupování reklamy

21. 2. 2014

Reklamní výnosy se změní s rozvojem softwarového nakupování reklamy

Počítačově automatizovaný systém nakupování online reklamy (RTB) funguje už od roku 2003, odborníci však věří, že letos nastane zásadní průlom a objeví se v dalších mediálních sektorech.

Vysoce komplexní aukční systém nakupování online reklamy, kde transakce probíhají v řádu setin sekund, lze přirovnat k systému fungování na mezinárodní burze. Je založen na algoritmizovaném přihazování na nabídky bannerů, které díky vysoké cílenosti (cookies, geografické a časové cílení) efektivně spojuje cílovou skupinu s reklamou. Pro mediální agentury, vydavatele a inzerenty se zároveň jedná o velice efektivní strategii, díky individuálnímu nastavení maximální ochoty platit jen za ty cílové skupiny, které jsou žádoucí.

Jay Stevens, mezinárodní generální ředitel RTB firmy Rubicon Project, vidí budoucnost v adaptaci podobného systému pro reklamu v tisku. Dokonce ji spatřuje jako naprosto nezbytnou pro udržení konkurenceschopnosti tisku v budoucnu a předpokládá, že v roce 2017 bude 59% digitální reklamy nakupováno softwarově.

Objevují se však obavy o neprůhlednost celého systému a také o potlačení lidského faktoru. Tim Irwin, provozní manažer mediální agentury Maxus, uvádí, že firmy se obávají ztráty kontroly nad prostředím, ve kterém se jejich reklamy objevují. RTB systém navíc není univerzální – například společnosti propagující dětské produkty, tuto formu pravděpodobně nevyužijí. I mezinárodní společnosti jako Kelloggs, Unilever a Kimberly-Clark se rozhodly jej vůbec nepoužívat.

V letošním roce má softwarové nakupování poprvé vstoupit i na pole reklamy v televizi a rozhlase, například zaměřit se na ty uživatele, kteří navštívili webové stránky inzerenta. Jak však uvádí Jonathan Allan, obchodní ředitel Channel 4, využití cílené reklamy je na těchto platformách ještě v rané fázi.

Zdroj: www.guardian.com