Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Placený obsah: V Německu roste nabídka i ochota platit

3. 1. 2014

Placený obsah: V Německu roste nabídka i ochota platit

70 německých titulů novin aplikovalo v roce 2013 různé modely placeného přístupu k obsahu. Ve srovnání s rokem 2012 to znamená nárůst o 75 procent. Německá asociace vydavatelů novin BDZV počítá, že do konce ledna 2014 naroste počet titulů s placeným přístupem k obsahu na 100.

BDZV zveřejnila výsledky nejnovější studie zaměřené na digitální obchodní modely vydavatelů novin. Hlavním závěrem je, že stále více novin v Německu sází na distribuci obsahu na internetu. Z toho 70 titulů instalovalo na svých stránkách nějaký model placeného přístupu k obsahu. Proti předchozímu roku to znamená nárůst o 75 procent, tvrdí studie.

Člen vedení BDZV Hans-Joachim Fuhrmann k tomu říká, že výsledky potvrzují fakt, že lidé jsou připraveni také v digitálním prostředí platit za kvalitní žurnalistický obsah. Online distribuční řešení jsou mimo inovace v oblasti inzertního obchodu elementárním předpokladem pro rozvoj dlouhodobě úspěšných obchodních modelů.

Jak ukazují závěry studie, nejpoužívanější formou placeného přístupu k obsahu je online předplatné, které využívají dvě třetiny titulů. Průměrná cena předplatného je 8 Euro. Jednodenní předplatné činí průměrně 1,10 Euro a nabízí je víc než 60 procent titulů. Jen malý počet vydavatelů – 5 procent – nabízí možnost přístupu k jednotlivým článkům za cenu 3,30 Euro. Více vydavatelů nabízí kompletní online přístup kombinovaný s e-paperovou verzí za cenu průměrně 19,30 Euro.

Jak je z dotazů na použitý model online přístupu jasně zřejmé, dosud upřednostňuje 71 procent deníků variantu bezplatného přístupu. Redakce rozhoduje, které příspěvky budou takto publikovány. Jedna čtvrtina vydavatelů používá tzv. měřenou verzi přístupu, kdy je v průměru 17 prokliků na články bezplatných a další již placené. U pěti procent vydavatelů jsou všechny články přístupné jen po zaplacení a jeden titul sází na dobrovolné placení

zdroj: www.bdzv.de