Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výroční zpráva VDZ – časopisecký trh v Německu v r. 2013

2. 1. 2014

Výroční zpráva VDZ – časopisecký trh v Německu v r. 2013

I když nemohou němečtí vydavatelé v roce 2013 hovořit vyloženě o boomu svého odvětví, zájem o časopise a jejich webové stránky a mobilní obsahové verze na německém trhu neklesá.

Celý časopisecký sektor hledí přes masívní změny na mediálním trhu do budoucnosti optimisticky. V právě skončeném roce se v Německu vycházelo celkem 1600 časopisů, týdenních novinových titulů a suplementů spolu s webovými stránkami a mobilním obsahem, což je více, než kdykoliv předtím. Časopisy tak naplňují mnohavrstvé zájmy čtenářů. Jen v roce 2013 se na trhu objevilo více než 100 nových titulů. Pro rok 2014 očekává asociace německých vydavatelů časopisů, že vydavatelé s trochou štěstí dosáhnou stejných objemů inzerce a prodeje jako v minulém roce. Od začátku roku 2013 až do listopadu se podnikání na německém časopiseckém trhu vyvíjelo lépe, než bylo očekáváno. Celkový objem inzerce v časopisech i přes ohromný nárůst konkurence v boji o reklamní rozpočty inzerentů poklesl v meziročním srovnání jen o 0,9 %, což představuje jen polovinu v dubnu 2013 odhadovaného poklesu.

Němci vydají měsíčně průměrně 280 milionů Eur za časopisy. Také na rostoucím digitálním trhu umožňují kombinace různých reklamních a placených obsahů další rozvoj. Jednoduché platební systémy na internetu motivují čtenáře, aby platili za žurnalistický obsah na webu. Vydavatelé časopisů ale budují další strategické směry pro finanční zdroje, jako jsou konference, e-commerce, poskytování video obsahu nebo databázové služby.

Německý tisk se také těší vysokému stupni obsahové svobody. Cílem politiky by mělo i nadále být zachování co nejširšího rámce rozvoje nezávislého tisku. Určitou hrozbou je v toto směru nebezpečí omezení publicistického a ekonomického rámce svobody tisku v novele evropské směrnice o ochraně osobních údajů, ale i takových projektů jako je aplikace Tagesschau.

zdroj: www.vdz.de