Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Tištěná média  | Členské akce  | SÍLA USPĚŠNÉ KOMUNIKACE TKVÍ V SYNERGIÍ RŮZNÝCH TYPŮ MÉDIÍ

25. 3. 2010

SÍLA USPĚŠNÉ KOMUNIKACE TKVÍ V SYNERGIÍ RŮZNÝCH TYPŮ MÉDIÍ

Dne 25. března 2010 uspořádala Sekce časopisů Unie vydavatelů v Praze časopisecký brunch na téma Pět trendů, které mění mediální svět s podtitulem „Mýty o nových médiích, fragmentace médií, psychologie čtenáře digitálního věku“. Akce se zúčastnilo více než devadesát zástupců zadavatelů reklamy, mediálních agentur a vydavatelů. Celou akci moderovala mediální konzultantka Hana Huntová.

„Média dnes nejsou rozdělená. Čím dál víc se navzájem doplňují“, načrtl v úvodní prezentaci Tomáš Jindříšek z mediální agentury OgilvyInteractive současný trend vývoje mediálního trhu. Mladší uživatelé médií dnes nevyužívají jenom jedno médium, ale současně dvě nebo více médií najednou. 43 procent uživatelů sleduje TV a internet najednou, 26 procent kombinuje poslech rozhlasu se surfováním na internetu. „Pro jedno médium je proto stále obtížnější udržet stoprocentní pozornost jeho uživatelů“, charakterizoval Jindříšek další směr vývoje mediálního světa. Trend častějšího využívání online médií má však i své negativní stránky: „Člověk se teď k zábavě může dostat kdykoliv. Ale kvalita informací upadá. Problém internetu je, že informace čteme bez kontextu“, popsal vývoj obsahu nových médií zástupce OgilvyInteractive.

V boji o kvalitní informace jde o krok napřed tisk, deníkový i časopisecký a jeho čtenáři patří spíše ke konzervativnějším cílovým skupinám. K uživatelům médií nepatří jenom mladí lidé otevření všem trendům, ale i starší uživatelé, kteří se k internetu dostali později. “Důležitější než novinky a nové technologie je skutečnost, že lidé jsou spíše konzervativní“, vzkázal Jindříšek zadavatelům reklamy. Inzerentům doporučil využívat k oslovení konkrétních cílových skupin crossmediální kampaně. Samotná webová stránka na upoutání pozornosti nestačí.

Důležitost kvalitního obsahu webových stránek vyzdvihl Tomáš Tkačík, místopředseda Sekce časopisů Unie vydavatelů a generální ředitel vydavatelství Business Media CZ׃ „Vydavatelé dnes žijí v symbióze s internetem, nadále je pro ně ale důležité produkovat kvalitní obsah“, řekl.

Úspěšný model propojení tištěných a online médií představil Bruno Dachary, strategický manažer francouzské mediální skupiny Lagardere Active, ke které patří například česká verze časopisu ELLE. Lagardere Active provozuje ve světě více než 100 internetových stránek, mnohé z nich jsou online verzí úspěšných časopiseckých titulů. „81 procent mladých Francouzů ve věku od 15-34 let je dnes na internetu“, konstatoval Dachary. “Proto také v naší skupině směřuje 20 procent reklamních investic do internetu“, řekl francouzský mediální odborník. Dachary také uvedl, že pro úspěch multimediálních konceptů je důležitá spolupráce jak tiskových a online odborníků, tak i odborníků na internetovou komunikaci prostřednictvím mobilních telefonů. „Když se Vám podaří propojit tyto experty a získat prostřednictvím školení lidi z tiskových redakcí pro práci v internetovém formátu, může z toho médium jenom profitovat a zvýšit výnosy pro vydavatelství“, předpověděl Dachary.

Po ukončení prezentací proběhla živá diskuze, které se zúčastnili panelisté David Novák (Datart), Radek Pálka (OMD), Ondřej Šimůnek (MindShare) a zástupci vydavatelů. Letošní první setkání navázalo na tradici nového diskusního formátu setkání zástupců vydavatelů, mediálních agentur a zadavatelů inzerce poprvé realizovaného v červnu roku 2009. Protože se oba mediální brunche setkaly s pozitivním ohlasem svých účastníků, bude Sekce časopisů Unie vydavatelů pokračovat v jejich organizování i v budoucnosti. Další časopisecký brunch se uskuteční v polovině června 2010.

 

Prezentace

Tomáš Jindříšek (OgilvyInteractive): Média online versus offline - boj na život a na smrt nebo symbióza?

Bruno Dachary (Lagardere Active): Lagardere Active Digital Strategy

Hana Huntová: Pět trendů, které mění mediální svět

 

Videozáznamy

Reportáž z brunche:

Interview s Brunem Dacharym (Lagardere Active):

Interview s Bronislavem Kvasničkou (Hachette Filipacchi 2000):

Interview s Davidem Novákem (Datart):

Interview s Radkem Pálkou (OMD):

Interview s Ondřejem Šimůnkem (MindShare):

Interview s Tomášem Tkačíkem (Business Media CZ):

Fotografie

Brunch 25.3.10_1

 

Brunch 25.3.10_2

 

Brunch 25.3.10_3

 

Brunch 25.3.10_4

 

Brunch 25.3.10_5

 

Brunch 25.3.10_6